Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 70 döda i fängelseupplopp i Ecuador – kriminella gäng i blodig strid om makten

Från 2021
Anhöriga väntar på nyheter utanför fängelset i hamnstaden Guayaquil, i västra Ecuador.
Bildtext Anhöriga väntar på nyheter utanför fängelset i hamnstaden Guayaquil, i västra Ecuador.
Bild: EPA-EFE/Marcos Pin

Minst 75 fångar dödades på tisdagen i blodiga sammandrabbningar mellan rivaliserande gäng i tre olika fängelser i Ecuador. De överfulla fängelserna i Ecuador är marknadsplatser för både vapen och knark.

Fångvaktarna måste ta hjälp av hundratals poliser och av armén för att återta kontrollen över tre fängelser i Ecuador.

Utöver de 75 fångarna som ska ha dött i upploppen, skadades många andra. Bland de skadade finns också fångvaktare och poliser, enligt nyhetsbyrån AFP.

De tre aktuella fängelserna finns i provinserna Guayas, Azuay och Cotopaxi i västra och centrala Ecuador.

Enligt en del uppgifter ska upploppen ha börjat med att en gängledare mördades på ett av fängelserna, men det finns flera versioner av händelseförloppet.

– Det här var två grupper som konkurrerar om det kriminella ledarskapet inom de här anstalterna, sade Edmundo Moncayo som är chef för Ecuadors fängelseväsende.

Där finns allt till salu - knark, vapen och till och med hundvalpar

– Där inne är det som en marknad. Där finns allt till salu. Knark, vapen och till och med hundvalpar, sade Soria, hustru till en av fångarna i fängelset i hamnstaden Guayaquil, i Guayas.

I det fängelset miste åtminstone 21 fångar livet.

Fängelserna i Ecuador är överfulla, precis som på många andra håll i Latinamerika. I Ecuador med 17 miljoner invånare ligger antalet fångar på ungefär 38 000. I samband med coronapandemin har man försökt minska antalet.

Maktstrider mellan drogkarteller och andra kriminella gäng leder regelbundet till våldsamheter inom fängelserna. I fjol dödades åtminstone 51 fångar i motsvarande sammandrabbningar.

Källor: AFP, STT, SR

Diskussion om artikeln