Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stängda skidbackar i tyska alperna: ”Vi kämpar för att överleva”

Från 2021
Stillastående ankarlift vid skidcentret Sudelfeld i Bayern.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Coronakrisen är ett hårt slag för vinterturismen i Alperna. Där vissa skidcenter ännu kan ha begränsat öppet i Schweiz och Österrike är backarna helt stängda i till exempel Italien och Tyskland.

Skidskoleläraren Markus Büchl radar in slalompjäxor i hyllan. Den här vintern har ändå de omkring 300 paren inte gjort annat än samlat damm på hyllorna.

Skidläraren Markus Büchl framför hyllor fyllda av slalompjäxor
Bildtext Markus Büchl
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Büchls skidskola och skiduthyrning, som man hittar i centrum av den lilla orten Bayrischzell, har på grund av coronan varit stängd hela säsongen.

Ännu under hösten hade Büchl satsat flera tiotusentals euro på ny utrustning.

– Vi talar nu om ett totalt bortfall. Även om skidcentret skulle få öppna efter den sjunde mars så kan man inte längre räkna med några större inkomster. Huvudsäsongen är över och nu får man ta till sina besparingar, säger Büchl.

Slut på optimismen

I normalfall skulle backarna i skidcentret Sudelfeld, strax utanför Bayrischzell, vara proppfulla en dag som den här. Solen skiner från en klarblå himmel och det är 15 grader varmt.

Stillastående ankarlift vid skidcentret Sudelfeld i Bayern.
Bildtext Sudelfelt
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Nu står ändå alla liftar stilla och på många håll har snön redan smält bort i backarna, då man den här vintern inte har producerat desto mer konstsnö.

Enstaka skidåkare kommer ner för backarna. Det handlar om åkare som har tid och ork att ta sig upp för egen maskin.

Tomma skidbackar vid skidcentret Sudelfeld i bayerska alperna
Bildtext Tomma skidbackar vid skidcentret Sudelfeld i bayerska alperna
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

– Vi väntar nu på besked om vi eventuellt kunde öppna under första hälften av mars och hålla öppet över påsk. Att vänta längre än det och öppna först efter mitten av mars är inte längre vettigt, säger Egid Stadler som är vd för företaget som driver skidcentret.

Jag träffar Stadler i rådhuset i Bayrischzell och han säger att man länge utgick från att skidcentret skulle kunna öppna, men nu börjar det ändå vara slut på optimismen.

Delvis fullt i backarna

Att snabbt öppna upp skidcentret är enligt Egid Stadler inte heller så enkelt. Backarna måste prepareras samtidigt som den fasta personalen är permitterad, och några säsongarbetare lär man inte längre hitta.

Enligt vd:n har skidcentret inte haft några egentliga inkomster sedan mitten av mars ifjol och hittills uppskattar man förlusterna till omkring fem miljoner euro.

– Vi kämpar nog för att överleva, säger Stadler.

Att man i grannlandet Österrike åtminstone delvis har haft skidbackarna öppna kunde enligt Stadler ha fungerat också i de bayerska alperna.

Vi kunde ha skött allt bättre och mer kontrollerat och samtidigt haft en del inkomster

– Våra backar har ju också annars emellanåt varit fulla med folk som vandrar och åker skidor och pulka. Det här har skett helt okontrollerat trots att skidcentret har varit stängt.

– Jag är därför övertygad om att vi kunde ha skött allt bättre och mer kontrollerat och samtidigt haft en del inkomster, konstaterar Stadler.

Vintersäsongen förlorad

I Tyskland går den nu gällande coronanedstängningen alltså vidare till den sjunde mars. I början av inkommande vecka ska man besluta om hur det sedan ska gå vidare.

Infarten till orten Bayrischzell
Bildtext Bayrischzell
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

För turistorter som Bayrischzell, där man under normala år räknar omkring 180 000 övernattningar, har vintern ändå lämnat sina spår oberoende av om man nu kan öppna eller inte.

– Det ser nog för tillfället ut som om hela vintersäsongen rinner ut i sanden. Oberoende av vad som nu händer så kommer vi knappast att ha några övernattande skidturister här, säger Stephanie Hintermayr chef på turistbyrån i Bayrischzell.

Turistchefen Stephanie Hintermayr utanför rådhuset i Bayrischzell
Bildtext Stephanie Hintermayr
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

– Hos oss står årets första tre månader för nästan en tredjedel av årets alla övernattningar. Så det är nog en hård smäll, fortsätter Hintermayr.

Små skidcenter försvinner

Och det är inte endast Bayrischzell som är drabbat. I Alperna kan coronan komma att få följder med tanke på hela turismbranschens framtid, säger professorn och alpforskaren Werner Bätzing.

– Redan innan coronan slog till hade vi i Alperna en skoningslös kamp om turisterna, som under de senaste åren inte har blivit fler. I den här kampen har till exempel Schweiz förlorat andelar, medan Österrike har kunnat locka fler turister.

– Vi har en situation där de stora skidcentren försöker bli större, medan de mindre går under. Under de senaste 25 åren har omkring 150 små skidcenter tvingats stänga och jag befarar att coronan kommer att stärka den här trenden, säger Bätzing.

Enligt honom lider förstås också de större skidcentren, men samtidigt är de så viktiga med tanke på turismen i stort att de alltid kan räkna med stöd från staten.

Att skidorter som österrikiska Ischgl var betydande smittohärdar för coronaviruset kommer enligt Bätzing åtminstone på kort sikt att avskräcka en del turister.

Skidhjälmar och slalompjäxor vid skiduthyrningen
Bildtext Ingen behöver skidskola eller uthyrningstjänster
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Stora förhoppningar inför sommarsäsongen

För de mindre naturnära turistorterna kan coronan enligt Werner Bätzing ändå samtidigt ha vissa positiva följder, då allt fler människor nu tillbringar sin tid ute i naturen.

Under sommaren i fjol då en stor del av coronarestriktionerna hade hävts, upplevde också Bayrischzell en turistboom. För den kommande sommaren hoppas man på något liknande.

Rådhuset i tyska Bayrischzell
Bildtext Rådhuset i tyska Bayrischzell
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

– På längre sikt är det sannolikt att Tyskland och Bayern för tyskarna kommer att förbli ett mer coronasäkert resmål än vad många andra länder är, säger Stephanie Hintermayr.

– Därför hoppas vi förstås att trenden håller i sig och att folk fortsätter att komma hit. På så sätt kan vi kompensera förlusterna från vintern, fortsätter turistchefen Hintermayr.

Trots att Markus Büchls skidskola inte kan dra nytta av sommarsäsongen är tron på framtiden ändå stark.

– Jag är inte så värst orolig då vi också tidigare har haft dåliga vintrar. Vid skidcentret har man ändå investerat allt mer i att tillverka konstnö, så nu har vi garanterat snö hela säsongen.

– Det här lockar många gäster också kommande vinter, så vi är nog på väg mot bättre tider igen, säger skidskoleläraren Büchl.

Diskussion om artikeln