Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Produktionen vid Raumovarvet drar i gång igen på torsdag – de anställda återvänder stegvis till arbetet

Från 2021
Första sektionen av nya kvarkenfärjan på väg ner i torrdockan i Raumo.
Bildtext Produktionen vid Raumovarvet kommer nu att dra igång stegvis.
Bild: Yle/Filip Sten

Från och med torsdag kommer produktionen vid det coronadrabbade Raumovarvet att stegvis återupptas igen.

Produktionen vid varvet stoppades på lördagen på grund av den stora smittspridningen vid varvet, och totalt har 239 coronafall uppdagats. De personer som insjuknade i covid-19 isolerades, och resten av de anställda sattes i karantän.

De anställda återvänder stegvis

Man kommer att återgå till arbetet vid varvet lite i taget. På torsdag och fredag kommer endast några tiotal personer att jobba vid varvet, och det handlar om personer som inte har jobbat vid varvet under den tid som coronaviruset spred sig.

– Ingen kommer att arbeta vid varvet under helgen, så att vi i lugn och ro kan förbereda oss inför nästa vecka. På måndag kommer fler personer att återvända till jobbet, och långsamt kommer allt fler att återgå till arbetet, säger varvets vd Jyrki Heinimaa.

Även Raumos hälsomyndigheter har godkänt varvets plan om att återgå till arbetet.

– Alla som återvänder till arbetet måste uppvisa ett negativt coronatest. Vi kommer också att öka mängden slumpmässiga tester och vi kommer också att utreda möjligheten att ta ett snabbtest när man kommer till arbetsplatsen, berättar Heinimaa.

Raija Uuusitalo-Seppälä, överläkare vid infektionsavdelningen vid Satasairaala i Björneborg, sade på tisdagen att smittan antagligen spred sig på varvet i flera veckor före epidemin spårade ur.

Arbetet vid varvet försenas

Det är viktigt att arbetet kommer i gång så snart som möjligt vid varvet, eftersom fartygsbeställningarna redan har blivit försenade. Just nu färdigställs tre större beställningar vid varvet: Wasalines fartyg Aurora Botnia, Tallinks passagerarfärja My Star, samt ett fartyg för Försvarsmakten.

Det är fortfarande oklart hur mycket arbetet vid varvet har försenats på grund av coronasituationen. Tanken är att komma ikapp tidtabellen under nästa vecka, då allt fler återvänder till jobbet.

Då företaget STX avslutade sin verksamhet vid Raumovarvet grundades företaget Rauma Marine Constructions (RMC), som tog över som företag vid varvet. RMC har använt ett stort antal underleverantörer för att organisera sin verksamhet.

Coronaviruset spred sig snabbt

De utländska arbetstagarnas boendeförhållanden samt rörelsevanor misstänks ligga bakom det stora antalet smittade vid Raumovarvet. Vid varvet arbetar runt 800 personer som inte har finska som modersmål.

Enligt Raumo stad har inte de utländska arbetstagarna förstått att det är ett brott att bryta mot coronakarantän.

Nya begränsningar i Raumo

Satakunta är just nu ett av de mest coronadrabbade områdena i Finland. Majoriteten av fallen har konstaterats vid varvet i Raumo, men nya fall har också konstaterats på annat håll.

Raumo stad beslutade under tisdagskvällen att införa nya begränsningar för att förhindra smittspridningen.

Det handlar om begränsningar som är möjliga i och med förändringen i smittskyddslagen. Till exempel måste personer som äger utrymmen som är öppna för allmänheten se till att skyddsavstånd följs och att utrymmena rengörs ordentligt. Det här berör till exempel församlingar och butiker.

Raumos social- och hälsovårdsdirektör Satu Helin säger att staden förväntar sig att alla ska följa lagen och hålla säkerhetsavstånd. Hon säger att staden kommer att övervaka att restriktionerna följs, men hon erkänner också att det här är svårt att genomföra i praktiken.

Offentliga utrymmen i Raumo är i huvudsak stängda.

Artikeln baserar sig på Koronan rökittämän Rauman telakan tuotanto käyntiin vaiheittain torstaista alkaen – ensi vaiheessa töihin vain muutamia kymmeniä ihmisiä skriven av Antti Laakso. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

På andra språk

Diskussion om artikeln