Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gymnasierna i Kristinestad inleder ett efterlängtat samarbete över språkgränserna – hoppas locka studerande från både när och fjärran

Från 2021
Uppdaterad 24.02.2021 11:56.
En vit skolbyggnad.
Bildtext Från och med i höst ska det bli möjligt för studerande som studerar i något av gymnasierna i Kristinestad att läsa kurser över språkgränsen.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Enligt Peter Grannas, rektor för Kristinestads gymnasium, har ett utvidgat samarbete mellan det svensk- och finskspråkiga gymnasiet i Kristinestad länge funnits på tapeten. I höst inleder man ett intensifierat samarbete. Det ska gå att välja allt från enskilda kurser till ett helt utbytesår på det andra inhemska språket.

– Vi kommer att försöka öppna upp våra kursbrickor, så att det ska bli möjligt för studerande som studerar i något av gymnasierna i Kristinestad att kunna läsa kurser från vilket gymnasium som helst av våra två, säger Grannas.

man står vid trappan i gammal byggnad
Bildtext Peter Grannas, rektor på Kristinestads gymnasium, hoppas att det nya samarbetet mellan gymnasierna ska locka studerande från både när och fjärran.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Samarbetet har flera syften. Gymnasierna vill kunna öppna upp för möjligheten att utöka kursutbudet samtidigt som man betonar en god attityd till det andra inhemska språket.

– Tanken är att man ska träna på det andra inhemska språket. Det ska vara möjligt med till exempel utbyten i egen stad. Så en studerande kan då välja att till exempel vara en termin eller till och med ett helt läsår på det andra inhemska språket.

Två olika byggnader inget hinder för gediget samarbete

Enligt Grannas är samarbetet en efterlängtad utvecklingsmöjlighet.

Han säger att samarbetet mellan gymnasierna på sätt och vis är unikt.

– Vi har ju skolor där man är under samma tak och där man till viss del har samarbete kring undervisningen. Men vi är egentligen nog beredda att ta det här ett steg längre.

En skolbyggnad.
Bildtext Det kommer att behövas tillräckligt långa raster för de studerande att hinna förflytta sig mellan de två gymnasierna, som ligger 1,5 kilometer från varandra.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Avståndet mellan Kristinestads gymnasium och Kristiinankaupungin lukio är drygt 1,5 kilometer. Men att gymnasierna ligger en bit ifrån varandra är inget hinder, enligt Grannas.

– Vi har tänkt att vi först vill bygga upp och utveckla ett gediget samarbete och sedan ska det här samarbetet kunna fungera oberoende var väggarna finns. Många har tänkt att det är byggnaden som är det viktiga, att man har ett samarbete automatiskt om man är under samma tak.

Hoppas locka studerande från både när och fjärran

Tillräckligt långa raster för de studerande att hinna förflytta sig mellan de två gymnasierna och digital teknik ska möjliggöra samarbetet.

– Det finns nog möjligheter trots att vi har två olika byggnader.

Grannas hoppas att det språkliga samarbetet ska locka studerande från både när och fjärran.

– Och framförallt att vi ska få egna Kristinestadsbor att se värdet i det här samarbetet och och i möjligheten i att kunna studera på två språk på egen ort.

Artikeln är skriven av Alexia Sahl.

Diskussion om artikeln