Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesisk domstol dömde man att vid skilsmässan ersätta hustrun för obetalt hushållsarbete

Från 2021
En och en kvinna på en bro i Kina
Bildtext Kvinnorna jobbar betydligt mer än männen i hemmen i Kina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En skilsmässodomstol i Peking har beslutat att en man ska kompensera sin hustru för det hushållsarbete hon har utfört under deras äktenskap, rapporterar statliga kinesiska medier.

Kvinnan kommer att erhålla 50 000 yuan (cirka 6 400 euro) för att hon utfört obetalt arbete i fem år.

Mannen ansökte förra året om skilsmässa. Paret hade gift sig år 2015. Kvinnan hade inte arbetat utanför hemmet under den tid hon var gift med mannen.

Kvinnan yrkade på finansiell kompensation med hänvisning till att mannen inte hade utfört något hushållsarbete och inte heller skött deras son.

Utöver de 50 000 yan som mannen dömdes att betala till sin tidigare hustru ska han också betala henne ett månatligt underhållsbidrag på på 2 000 yuan (cirka 255 euro).

Domslutet betecknas som en milstolpe.

Beslutet har lett till häftiga debatter på sociala medier

Domstolens beslut har väckt en het debatt på sociala medier – med bland annat över 570 miljoner läsare på plattformen Weibo.

Många har kommenterat ersättningsbeloppet och har ansett att det är för litet. Andra har påpekat att det är dags för männen att ta på sig ett betydligt större ansvar för hushållsarbetet. Kvinnor uppmanas också att ägna sig mer åt sin karriär efter sitt giftermål.

Ny rättslig ordning trädde i kraft

Domstolen fattade beslutet efter att Kina infört en ny civilrättsordning som trädde i kraft i år. Avsikten är att den enskilda individen ska åtnjuta ett bättre skydd.

I enlighet med den nya lagen har en maka eller en make rätt att söka kompensation vid skilsmässa om hon eller han har burit ett större ansvar i samband med barnuppfostran, vård av äldre släktingar och annat arbete.

Tidigare var den här sortens ersättningar vid skilsmässa möjliga enbart om det i förväg hade gjorts upp ett äktenskapsförord i frågan – något som inte är så vanligt i Kina.

Enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) sysslar kinesiska kvinnor närmare fyra timmar dagligen med obetalt arbete – ungefär 2,5 gånger mera än vad männen gör.

Källa: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln