Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen diskuterar nya coronarestriktioner – undantagsförhållanden på listan, enligt uppgifter

Från 2021
Uppdaterad 24.02.2021 21:15.
Kommenterar ministrarna kvällens coronaförhandlingar på väg in till Ständerhuset? - Spela upp på Arenan

Regeringen samlas på onsdag kväll för att diskutera nya restriktioner med anledning av den accelererande coronaepidemin. Förhandlingarna förs på Ständerhuset i Helsingfors.

Enligt Yle Uutisets uppgifter diskuterar regeringen för närvarande om coronaläget kräver undantagsförhållanden. Det är eventuella begränsningar av restaurangverksamheten som är orsaken, eftersom verksamheten bara kan begränsas genom lag.

Förhandlingarna har nu fortsatt i några timmar. Det är ännu inte känt hur länge förhandlingarna kommer att fortsätta i dag. I morgon kommer regeringen att hålla en presskonferens.

Åtminstone Nyland, men också andra hårt drabbade regioner förväntas övergå till nivå två i coronahybridstrategin.

På nivå två är målet att snabbt och kraftigt minska antalet närkontakter, vilket bland annat innebär att offentliga utrymmen som simhallar och bibliotek stängs.

De högre klasserna i grundskolan samt högskolor ska gå in för distansundervisning om de inte redan har gjort det.

– Nu måste vi få ner antalet coronafall, så att elever sedan kan återgå till närundervisning, säger undervisningsminister Jussi Saramo då han anländer till Ständerhuset.

– Situationen kan till och med vara allvarligare nu än på våren på grund av virusvarianterna, säger han.

Ordförandena för de fem regeringspartierna samlades redan på tisdagskvällen för att diskutera läget, men på onsdag kväll uppges alla ministrar vara på plats.

Det kan också bli aktuellt med ytterligare begränsningar i de regioner som nu är i samhällsspridningsfasen, alltså Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Vasa samt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Regeringen diskuterar i kväll ifall alla landskap i Finland ska övergå till nivå två eller ifall det endast gäller en viss del av landskapen.

– Regeringen ska höra Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer innan vi fattar ett beslut, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Enligt Henriksson är det väldigt sannolikt att regeringen följer de rekommendationer som institutet ger.

Dans- och sångförbud på restauranger?

Enligt vad Yle erfar har regeringspartierna redan på tisdag kväll bäddat för nya begränsningar för att stoppa smittspridning på restauranger och andra utskänkningsställen.

I praktiken handlar det om att begränsa kundernas möjligheter att sjunga och dansa, vilket skulle slå hårt mot karaokebarer och nattklubbar.

Regeringspartierna uppges också diskutera möjligheten att ytterligare begränsa restaurangernas öppettider i de värst drabbade regionerna.

Enligt Yles källor har de här diskussionerna varit svåra eftersom restaurangernas öppettider redan har begränsats. Ytterligare restriktioner kunde framstå som orättvisa eller överdrivna i olika delar av samma landskap.

Diskussion om artikeln