Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Staden har stora utvecklingsplaner för området kring gästhamnen i Pargas: "Vi hoppas att hela det här området ska bli Pargasbornas vardagsrum"

Från 2021
Uppdaterad 26.02.2021 09:12.
Hamnkontoret i Pargas gästhamn.
Bildtext Staden har planer på att riva den gamla restaurangen och bygga en strandpaviljong som är öppen året runt.
Bild: Yle/Lotta Sundström
Pargas gästhamn ska utvecklas - Spela upp på Arenan

Även om det fortfarande är vinter är planeringen för sommarens turismsäsong i full gång. I Pargas kommer bland annat gästhamnen att få nya företagare i år. Men staden har också stora planer för att utveckla gästhamnen, så att den kan hålla öppet året runt.

- Restaurangbyggnaden som finns här i gästhamnen är inte i så bra skick, så vi skulle gärna riva den och bygga en året runt strandpaviljong. I samband med det skulle vi gärna se att det finns ett utomhusbad året runt med bastu, säger Tomas Eklund, näringslivschef vid Pargas stad.

De här planerna har staden haft i flera år och det finns redan ritningar och en försäljningsbroschyr om det här. Men på grund av coronapandemin har staden har blivit tvungen att skjuta upp planerna. Eklund medger att det just nu kanske inte är den rätta tiden att göra den här satsningen, men kanske om några år.

För att utvecklingen av gästhamnen ska bli verklighet vill staden samarbeta med en företagare.

- Vi hoppas att företagaren är med och bygger själva strandpaviljongen och i gengäld skulle företagaren få ett väldigt långt hyresavtal. Det här läget är mycket bra och det här stället är väldigt populärt på sommaren, så vi är ganska säkra på att det går att få verksamheten lönsam. Vi hoppas att hela det här området ska bli Pargasbornas vardagsrum, säger Eklund.

Husvägg vid gästhamnen i Pargas.
Bildtext Än så länge står gästhamnen tom, men om några månader är aktiviteten en helt annan.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Det är jätteintressant och vi är väldigt gärna med"

Nikolai Sumelius är en av de företagare som kommer att ta över verksamheten i gästhamnen i Pargas i sommar. Han tycker planerna för gästhamnen låter intressanta.

- Det är jätteintressant och vi är väldigt gärna med i de stora planerna. Vi har en byggare med som är delägare också och han är intresserad av att bygga upp det här när den tiden kommer, säger Sumelius.

Sumelius är redan delägare i flera restaurangföretag i Åbo, men som Pargasbo känns det också naturligt att satsa här. Även coronapandemin har ökat företagartrions intresse för att satsa i Pargas.

- Jag är uppvuxen i Pargas och för ett år sedan flyttade jag tillbaka hit, så det här är nära hemmet. En annan orsak till att vi också vill komma till Pargas är att skärgården hade mycket turister förra året, medan det i Åbo var ganska lugnt. Uteserveringarna i Åbo hade nog folk, men för vår ena restaurang som inte har uteservering var det ganska dött, säger Sumelius.

gästhamnen i pargas
Bildtext Uteserveringen vid Pargas gästhamn fylls snabbt under varma sommardagar.
Bild: YLE Åboland

Uteserveringen en klar fördel i coronatider

Gällande coronarestriktionerna hoppas Sumelius att läget lättat till sommaren. Men han konstaterar att den stora uteserveringen är en klar fördel i coronatider. Till en början kommer gästhamnen följa ett ganska traditionellt koncept.

- Det är i alla fall en gästhamn och den ska hålla en viss standard, så i alla fall i början kommer vi inte göra något helt galet. Men vi siktar på att ge ett gott intryck och göra det till ställe man gärna besöker på nytt, säger Sumelius.

Hyresavtalet är på tre år, med en tilläggsoption på två år. Sumelius skulle gärna ha ett längre kontrakt, men konstaterar att det är svårt att skriva längre kontrakt före det finns några klara planer för området.

"Jag ser nog de här planerna som realistiska"

Pargas stad äger gästhamnen i Pargas, Nagu, Houtskär och Iniö. Gästhamnarna i skärgården har alla renoverats under de senaste åren och nu har turen kommit till Pargas gästhamn. En utmaning med Pargas gästhamn att den inte anses lika viktig för centralorten som gästhamnarna i skärgården och därför är det också svårare att få EU-finansiering för bygget.

Eklund ser det ändå som realistiskt att de storslagna planerna för gästhamnen kan förverkligas.

- Det här är ett populärt ställe med stor utvecklingspotential. Vintern blir kanske lite mer intressant att se om det går att hålla igång verksamheten året runt. Men jag ser nog de här planerna som realistiska, säger Eklund.

Två män i munskydd fram för ett hus.
Bildtext Nikolai Sumelius och Tomas Eklund är båda positivt inställda till planerna för gästhamnen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Bäst att gästhamnarna hålls i stadens regi även i fortsättningen

Förra våren föreslogs det att staden skulle sälja gästhamnarna eftersom det var svårt att få lönsamhet i dem. För tillfället har staden ändå inga planer på att sälja gästhamnarna och Eklund tror heller inte att det skulle bli aktuellt i framtiden.

- Gästhamnarnas betydelse för Pargas är väldigt stor och tidvis måste det göras ganska stora investeringar, så jag tror att det är bäst att de hålls i stadens regi. Det är ganska stora risker att sälja verksamheten till en företagare. Förstås kan det gå bra, men om det börjar gå dåligt och det saknas investeringar, så har det en stor negativ betydelse för hela turismen i Pargas, säger Eklund.

Även Sumelius ser stora risker med att ge över ansvaret till en företagare.

- I så fall måste det finnas ordentliga regler, men inte vill man köpa något som man svarar framför någon annan. Så det är kanske bäst att verksamheten hålls inom staden ändå, säger Sumelius.

Industribyggnader i dimma.
Bildtext Industrin intill gästhamnen i Pargas bjuder åtminstone på en annorlunda utsikt jämfört med många andra gästhamnar.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Vi hoppas att årets säsong bli lika bra som fjolårets"

De nya företagarna börjar förbereda årets säsong i mars och planen är att öppningen sker i maj. När det gäller förväntningarna inför årets säsong tycker Sumelius att det är svårt att veta hur sommaren kommer att bli i det här skedet.

- När det är så osäkert läge så jag vill inte förvänta mig allt för mycket. Det som sker det sker och så ser vi hur det går, säger Sumelius.

Eklund är däremot lite mer positivt inför sommaren. Han konstaterar att turismsäsongen såg dålig ut större delen av våren också i fjol och att det var först i slutet på maj det vände.

- Jag är ganska optimistisk, vi hoppas att det blir lite som förra sommaren. Även om pandemiläget lättar märkbart i juni, så tror jag att folk fortfarande kommer att vara försiktiga med att resa utomlands. Vi hoppas att den inhemska turismen drar och så småningom hoppas vi också att de utländska turisterna återvänder, säger Eklund.