Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Efter ett år på distans i köket började det bli ganska tungt" – distansarbete från skärgården har ökat under coronan

Från 2021
Själö förbindelsebåtsbrygga med röda byggnader i ett isigt vinterväder.
Bildtext Det är bara att stiga i land för distansarbete på Själö.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Jag kom hit för att uppleva skärgården, naturen och tystnaden, och för att få vara ensam, säger Lahtisbon Tanja Aaltonen.

Aaltonen jobbar den här veckan på distans. Ja, egentligen har hon ju på grund av coronan jobbat på distans redan i nästan ett år, men den här veckan gör hon det för första gången ute i den åboländska skärgården.

 Tanja Aaltonen, en dam med mörkt hår i pagefrisyr och en gul tröja.
Bildtext Tanja Aaltonen trivs på Själö.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Efter ett år på distans i köket började det bli ganska tungt. Att komma hit är en möjlighet att ha lite paus från hemmet, för jag har varit där så mycket, säger Aaltonen.

Förlängt erbjudande om distansarbete

Allt fler jobbar från sin sommarstuga, men också från hotell och stuguthyrningar i skärgården.

Kasnäs badhotell har erbjudit distansarbete med tillhörande bad hela vintern, och man har förlängt erbjudandet med två månader till.

- Det har varit populärt, och då coronasituationen fortsätter valde vi att fortsätta erbjuda distansarbetsmöjligheter, säger hotellchef Tanja Liljeqvist på Kasnäs bad.

Gustav Ramberg, en man med mörkt hår och blå tröja, står vid en stor, gammal, gul stenbyggnad en vinterdag.
Bildtext Gustav Ramberg vid den gamla sjukhusbyggnaden på Själö, som nu inrymmer forskningscenter, hotell och restaurang.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Mest har folk uppskattat lugnet och tystnaden. Om du stänger laptoppen kan du höra hur tyst det är. Det största oljudet är en storm, säger verksamhetschef Gustav Ramberg vid Rederi Ab Vitharun och Visit Själö.

På Själö har man haft många olika distansarbetare, från yogainstruktörer, till teaterarbetare och kundtjänstmedarbetare. Mestadels är det folk som kan jobba med sin dator på distans.

En brygga och båthus på Själö står i is, som håller på att ruttna och mjukna.
Bildtext Naturen och skärgården lockar.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Huvudsaken att nätförbindelserna fungerar

Också stuguthyrare marknadsför möjligheten att arbeta på distans från skärgården. Huvudsaken är att nätförbindelserna fungerar, så att man med bredband, eget modem eller med dongel kan arbeta effektivt.

Denna vecka har också fler sportlovsfirare fått upp ögonen för att man kan distansjobba året om i skärgården.

En rödmålad utetoalett lutar på en snöig bakgård på Själö.
Bildtext Själö bjuder på överraskningar.
Bild: Linus Hoffman/ Yle

Aaltonen besökte Själö för första gången i somras. De tre timmarna då fick henne att tycka så mycket om ön, att hon började läsa allt hon kom över.

- Det är roligt. Jag tycker om att vara ensam. Jag blev lite fundersam då jag hörde att det skulle vara andra här samtidigt, men jag har trivts jättefint, säger Tanja Aaltonen.

Diskussion om artikeln