Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen uppges vara i färd med att konstatera undantagsförhållanden – vi direktsänder torsdagsmorgonens presskonferens om coronaplanerna

Från 2021
Uppdaterad 25.02.2021 08:47.
Statsminister Sanna Marin
Bildtext Statsminister Sanna Marin och de övriga regeringspartiordförandena håller presskonferens på torsdagsmorgonen.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Enligt uppgifter till Yle Uutiset förbereder sig regeringen för att konstatera undantagsförhållanden. Avsikten uppges främst vara att komma åt smittspridning vid restauranger och barer.

Uppgiften om planerna på att konstatera att undantagsförhållanden råder dök upp på onsdagskvällen, då
regeringen förhandlade om coronarestriktioner i Ständerhuset i Helsingfors.

Redan före förhandlingarna nämnde också justitiekansler Tuomas Pöysti att saken kan bli aktuell.

Orsaken uppges vara att regeringen vill reglera restaurangverksamheten. Restauranger och framför allt barer och nattklubbar har av expertis pekats ut som smitthärdar för coronaviruset och dess varianter.

Regeringen uppges vilja införa striktare restriktioner för branschen åtminstone i regionerna med det värsta epidemiläget.

Undantagsförhållanden konstateras i samråd med presidenten

Restaurangverksamheten uppges kunna regleras med stöd av grundlagens paragraf 23, förutsatt att undantagsförhållanden råder.

Regeringen beslutar om undantagsförhållanden i samråd med republikens president. Enligt Yles källor kommer det att hända inom de närmaste dagarna.

På torsdag morgon klockan 9.30 ordnar statsminister Sanna Marin (SDP) en presskonferens om regeringens coronaplaner, skriver hon på Twitter.

Vid presskonferensen ska ordförandena för de fem regeringspartierna delta. Vi direktsänder presskonferensen på svenska.yle.fi och på Yle Arenan.

Samma dag klockan 12 har statsminister Marin sammankallat representanter för alla riksdagspartiet till överläggningar i Ständerhuset.

Texten är uppdaterad under torsdagsmorgonen och termen undantagstillstånd som tidigare användes har ändrats till undantagsförhållanden.

Diskussion om artikeln