Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna diskuterar nya virusvarianter och vaccinintyg – Tjeckiens premiärminister varnar för total katastrof

Från 2021
Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Bilden domineras av en stor EU-flagga i förgrunden. I bakgrunden syns en videoskärm.
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel har sammankallat EU:s stats- och regeringschefer till videomöte.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Oron över de nya virusvarianterna sätter tonen för EU-ledarnas videokonferens på eftermiddagen. Man befarar att de nuvarande insatserna mot pandemin inte räcker till om de smittsamma varianterna sprider sig ytterligare.

Bryssel

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har sammankallat EU:s stats- och regeringschefer för diskussioner på torsdag och fredag. På grund av det svåra coronaläget ordnas mötet via videoförbindelse.

– Pandemin är fortfarande en utmaning eftersom nya varianter uppstår och vi behöver finna en god balans mellan restriktioner och ett smidigt flöde av varor och tjänster på den inre marknaden, skriver Michel i den inbjudan som skickats till Europeiska rådets medlemmar.

EU-ledarna väntas bland annat diskutera det epidemiologiska läget och de gemensamma åtgärderna för att stävja pandemin.

Frågan om hur man ska kunna snabba upp produktionen och leveranserna av vaccin är särskilt angelägen mot bakgrund av de problem som förekommit sedan årsskiftet.

Reserestriktioner väcker debatt

Inför mötet skickade kommissionen ett brev till sex medlemsländerna, bland dem Finland, där man vill veta varför länderna infört striktare reserestriktioner än vad man kommit överens om gemensamt på EU-nivå.

Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) försvarar Finlands agerande med att man valt att prioritera medborgarnas hälsa på bekostnad av den fria rörligheten.

Michel skriver att restriktioner mot icke nödvändiga resor fortfarande kan behövas för att begränsa smittspridningen.

– Flödet av varor och tjänster på den inre marknaden är dock fortfarande väsentligt.

Tjeckien varnar för katastrof

Enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC är smittspridningen stabilt eller nedåtgående i de flesta EU-länderna.

Men smittotalen är fortsättningsvis höga noterar myndigheten och i omkring en tredjedel av länderna ökar sjukhusinläggningarna.

Tjeckien är det EU-land som är värst drabbat för tillfället. Premiärminister Andrej Babiš varnar enligt nyhetsbyrån AP för en "total katastrof" vid de överbelastade sjukhusen i landet.

Samtidigt börjar man på många håll tröttna på restriktioner då över ett år gått sedan pandemin nådde Europa. Bland annat har Nederländerna gått in för att trappa ned på restriktionerna i ett försök att göra krisen mer uthärdlig.

Många sydeuropeiska länder hoppas i sin tur att man ska komma vidare med planeringen av ett gemensamt europeiskt vaccinationsintyg. Man tänker sig att ett gemensamt intyg kunde sänka på tröskeln för utlandsresor.

EU-ledarna väntas ändå inte fatta några bindande beslut om vaccinintygen vid videotoppmötet.

Källor: Europeiska rådet, AP

Diskussion om artikeln