Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Klæbo och Svahn storfavoriter i sprinten – finländarna slår ur underläge

Från 2021
Uppdaterad 25.02.2021 11:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, sprint, final (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

VM i Oberstdorf rivstartar på allvar i och med dagens klassiska sprint. Värmeböljan i södra Tyskland gör förutsättningarna oberäkneliga.

Kl. 10.00 Sprintkval

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall
Finland, damer: Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo
Finland, herrar: Ristomatti Hakola, Juho Mikkonen, Joni Mäki, Lauri Vuorinen

Minimimålsättningen för de finländska damerna är att förbättra på resultatet från senaste VM. Då lyckades ingen av dem ta sig till finalpasset.

Förutsättningarna är avsevärt bättre den här gången. Skidtekniken är klassisk, vilket gynnar de finländarna. Dessutom ger vinterns världscupresultat vid handen att till och med semifinalen finns inom den blåvita kvartettens räckhåll. Om allt klaffar.

Johanna Matintalo var urstark då hon vann FM-sprinten för en dryg vecka sen, medan Jasmi Joensuu två gånger varit tia i en världscupsprint i år. Katri Lylynperä har å sin sida haft dagens tävling i sikte hela säsongen.

Förhandsfavoriten råder det ingen tvekan om. Linn Svahn har vunnit världscupvinterns samtliga sprinttävlingar med klassisk teknik.

Det kan mycket väl bli storslam för Sverige i VM-öppningen. Maja Dahlqvist, Johanna Hagström och Jonna Sundling hör alla till de hetaste medaljaspiranterna.

Regerande mästaren Maiken Caspersen Falla är ett frågetecken. Norskan har brottats av luftvägsbesvär och var inte bättre än 13:e i sitt enda världscuplopp för säsongen.

Kläbo mot ett nytt sprintguld

Regerande mästaren på herrsidan är däremot storfavorit. Johannes Høsflot Klæbo må ha åkt på en sällsynt förlust mot landsmannen Erik Valnes i den klassiska sprinten i Ruka i november, men banan i Oberstdorf borde vara som klippt och skuren för Klæbo.

Valnes är en av få som kan rå på den norska skidkungen. Oskar Svensson, Aleksandr Bolsjunov och Emil Iverson är i sin tur starka kandidater för prispallen.

Finländarna då? Alla fyra borde ha kapacitet att ta sig vidare från kvalet. Joni Mäki, Ristomatti Hakola och Lauri Vuorinen kan dessutom tänja sig och ta sig till semifinal.

Blir det mer än så ska det klassas som en mycket positiv överraskning.

Kl. 12.30 Sprint, finalpass

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall

Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, sprint, final (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln