Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna fortsätter i Myanmar – Facebook portar alla konton kopplade till militärjuntan

Från 2021
Porträtt på landets störtade civila ledare Aung San Suu Kyi förekommer på alla demonstrationer. Här på en av demonstrationerna i Rangoon idag, 25.2.
Bildtext Porträtt på landets störtade civila ledare Aung San Suu Kyi förekommer på alla demonstrationer. Här på en av demonstrationerna i Rangoon idag, 25.2.
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

Facebook meddelade på torsdag morgon att företaget stänger av alla konton som är kopplade till militären i Myanmar och portar också alla annonser från företag som drivs av militären. Samtidigt fortsätter protesterna mot militärkuppen.

Facebook skriver i ett uttalande att beslutet har fattats mot bakgrund av militärkuppen den 1 februari.

"Händelser sedan kuppen den 1 februari och det dödliga våldet sedan dess har påskyndat behovet av det här beslutet. Vi tror att riskerna med att låta Tatmadaw (Myanmars armé) vara kvar på Facebook och Instagram är alltför stora", skriver företaget.

Facebook hänvisar till "exceptionellt grova människorättsbrott och den uppenbara risken för våld initierat av militären".

Plattformen har en central roll som kommunikationsmedel i Myanmar och militärjuntan försöker regelbundet stänga tillgången till Facebook eller hela internet för allmänheten.

Företaget har redan tidigare portat alla medier i Myanmar som kontrolleras av militärjuntan.

Facebook och Myanmar har ett komplicerat förhållande

Facebook har en central roll som kommunikationsmedel i landet. Efter kuppen har militären, i sin tur, regelbundet försökt stänga tillgången till Facebook eller hela internet för allmänheten.

Hösten 2017 och våren 2018 då rohingyerna utsattes för en våldsam fördrivning ur landet, så fick Facebook kritik för att bidra till att sprida hatpropagandan mot minoritetsgruppen.

Efter kritiken, under 2018, portade företaget en rad konton kopplade till militären och militärledare i Myanmar.

Rapporter om sammandrabbningar mellan demonstranter

De dagliga protesterna mot militärkuppen har fortsatt på olika håll i Myanmar också på torsdagen.

Från landets största stad Rangoon har det också rapporterats om en del sammandrabbningar mellan demonstranterna och mellan anhängare till militärjuntan.

Myanmar Now rapporterar att polisen avlägsnade barrikader för att släppa fram hundratals anhängare till militärjuntan. En del invånare smällde i kastrullock i protest och åtminstone en person misshandlades av junta-anhängarna.

I sociala medier förekommer också rapporter om att så kallade "motdemonstranter" anfallit demonstranter och journalister med knivar i Rangoon. Men det är oklart vem som står bakom de här knivattackerna, som det också sprids en del obekräftade bilder på.

Källor: AFP, Reuters, Myanmar Now

Diskussion om artikeln