Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens morgonbesked: Alla är trötta, snart når vi "Operation slutspurt" – men först måste vi stänga skolor och krogar igen

Från 2021
Uppdaterad 25.02.2021 12:52.
Statsminister Sanna Marin, inrikesminister Maria Ohisalo samt vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko under regeringens presskonferens den 25 februari.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), statsminister Sanna Marin (SDP) och vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) under regeringens presskonferens den 25 februari.
Bild: Lehtikuva

Regeringen tar till strängare åtgärder för att bromsa det muterade coronaviruset. Det finns beredskap för undantagsförhållanden i hela landet. Bland annat kan restaurangerna stänga den 8 mars. Ministrarna vet att att finländarna är trötta.

– Det är jag också. Men vi måste orka och nu är situationen svårare, sa statsminister Sanna Marin (SDP). Den brittiska virusvarianten är svårare, de gamla verktygen duger inte. Stängda gränser räcker inte.

I ett pressmeddelande förklaras att regeringen har beslutat om en omedelbar övergång till nivå två i bekämpningen av coronaepidemin.

Regeringen har beredskap att utlysa undantagsförhållanden. Republikens president är beredd att vidta de åtgärder som behövs, meddelade statsministern vid torsdagsmorgonens första presskonferens.

Regeringen möter riksdagsgrupperna redan på torsdag. Ett beslut i Statsrådet är möjligt att fatta nästa vecka.

Restaurangstängning och distansundervising

Restaurangerna föreslås stänga 8–28 mars, förutom i de områden på basnivå där sjukdomsspridningen är liten. Restaurangerna får sälja mat för avhämtning.

För alla gäller nu en strängare rekommendation om distansarbete och munskydd. Riskgrupperna ska skyddas och högskolornas undervisning sker på distans.

Offentliga utrymmen stängs eller begränsas. Det blir begränsningar i vuxnas hobbyverksamhet, det vill säga alla över 12 år. Eventuellt kan också passagerartrafiken i kollektivtrafiken begränsas.

I åtta sjukvårdsdistrikt tar man i bruk strängare restriktioner. Det gäller Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Tavastland, Österbotten med Vasa, Åland och Lappland.

Där begränsas möten med mer än sex personer, också privat. Kommuner och kommunförbund fattar beslut om en strängare uppföljning av karantän och isolering.

Samma åtgärder rekommenderas för nio andra områden i accelerationsfasen. Det gäller framförallt i det inre Finland, norra Österbotten och gränstrakterna mot Sverige i norr.

I de områden som befinner sig i accelerations- och spridningsfasen föreslås dessutom tillfällig distansundervisning i grundskolans övre klasser. Hobbyverksamheten i grupp kan avbrytas för barn över 12 år.

Juridiska tvister

Morgonens första presskonferens blev också en juridiklektion. Det handlar om en juridisk tvist som också har förts internt i regeringen och bland experterna.

De som vill skärpa restriktionerna “för säkerhets skull” möter dem som anser att man först måste påvisa ett allvarligt hot mot liv och hälsa för att begränsa näringsverksamhet och personliga friheter.

Till dem hör justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

– Vi tar inte i bruk beredskapslagen med alla fullmakter nu. Men grundlagens paragraf 23 ger möjlighet stänga restauranger.

Något utegångsförbud kommer inte. Vi gör inte mer än vi måste. Det ska vara effektivt och proportionerligt, sa justitieministern.

Regeringen fick frågan om hur det kunde gå så här, är man försent ute?

– Vi vet inte säkert, men är medvetna om att man inte får börja för tidigt med begränsningar, av juridiska skäl. Men om man gör det för sent blir det svårt bryta smittkällorna, förklarade statsminister Sanna Marin dilemmat.

Omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) var inne på samma linje och hoppades på förebyggande beslut.

Ekonomiskt stöd, men barnen måste få fortsätta träffas

Centerns ordförande Annika Saarikko varnade för att sjukhusens resurser inte räcker till.

– Det är ett verkligt hot mot hälsa och liv på grund av virusvarianterna. Smittkedjorna måste brytas, annars går det här oss ur händerna, sa Saarikko.

Begränsningsåtgärderna måste ändå kännas rättvisa, de fungerar bara om alla följer dem, påpekar många ministrar.

Det svåraste är nedstängningar som gäller barnen, sa kulturminister Saarikko. Där finns en begränsning, man måste kunna hålla skolorna öppna för de yngsta.

Dessutom finns problem med regionala skillnader. Det är också god ekonomi att stänga där man måste, säger Saarikko. Nu utlovas ekonomiska ersättningar till de näringsidkare som drabbas av nedstängningarna.

Också där behövs rättvisa och proportionalitet, sa justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Inte ännu säkerhet om kommunalvalen

Något klart besked om kommunalvalen kan hållas som planerat gavs inte vid morgonens presskonferens.

Anna-Maja Henriksson meddelade att hon kommer att sammankalla partisekreterarna ännu i dag. Det är inte regeringens sak att avlysa kommunalvalet, utan ett parlamentariskt beslut i riksdagen. Vi återkommer till den frågan.

Statsministern talade också om mötet med riksdagsgrupperna, som hålls i dag. Mycket hänger nu på hur snabbt riksdagen hinner godkänna de nya förslagen om stängningar.

"Slutspurt"

De grönas ordförande Maria Ohisalo introducerade begreppet “Operation slutspurt” för att hålla liv i lyssnarnas positiva hopp.

Hon målade upp en tid där man snart kan börja planera för framtidens arrangemang. Hon använde en fotbollsterm.

– Jag har fullt förtroende för att Finland spelar för att segra, också i andra halvleken. Vi är mästare och segrare om vi tvättar händer, håller avstånd, distanserar oss, går på test och använder coronablinkern, sa Maria Ohisalo.

Finns det en utgång?

Regeringen fick frågan om det finns en exitstrategi för coronapandemin. När nås en tillräcklig vaccineringsnivå?

Statsministern lovade att en sådan strategi utarbetas som bäst och presenteras inom några veckor.

– Nu måste vi garantera restriktionerna för ett mer normalt läge i sommar. Tyvärr har vi ingen säkerhet om detta.

Exitstrategin beror på två viktiga saker: leveranserna av vaccin och hur säsongsvariationerna påverkar smittspridningen. Vi strävar efter att sommaren blir bättre, sa statsminister Sanna Marin.

Diskussion om artikeln