Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sebastian bytte predikstolen mot företagsutveckling: “Vi ska skapa en bättre värld genom företagen”

Från 2021
Sebastian bytte predikstolen mot företagsutveckling: “Vi ska skapa en bättre värld genom företagen” - Spela upp på Arenan

På kontoret i mitten av Terjärv, strax nedan om kyrkan, sitter Sebastian Widjeskog i en videokonferans. Han coachar nyföretagare i en handledd session, där de funderar på hur de ska marknadsföra sina produkter och tjänster. Han lyssnar på, funderar och kommenterar deltagarnas tankar om deras närvaro på sociala medier. Men Sebastian har flera rader på sitt cv.

– Alltså, jag är prästvigd. Jag är fortfarande präst – men jag jobbar inte i kyrkan längre.

Efter teologistudier vid Åbo Akademi, gällde församlingsjobb i Helsingfors och ett prästjobb i Toholampi. Men jobbet som präst blev tungt, av många skäl.

– Jag blev utbränd. Efter en sommar då sju ungdomar dog inom två månader i församlingen. Så jag var med i många begravningar och krismöten. Och jag var nog trött redan före allt det där hände. Men sen allt var färdigt på hösten, så blev jag slut. Jag fick helt enkelt en burnout, säger Widjeskog.

Men det var också annat som fick honom att sadla om.

– Det var bara inte min plats. Församlingssammanhang var helt enkelt inte min kallelse. Min personlighet är ganska mycket av en pionjär. Och en präst ska till 90 procent bara bevara en tradition. Att sätta mig in i ett sånt sammanhang – det går bara inte.

Behöver skapa nytt

I sin roll som präst upplevde han att uppgiften mest var att förvalta - i stället för att skapa nytt.

– En pionjärs uppgift är att skapa något som inte finns från förr. Också en företagares uppgift är att skapa någonting från noll i princip. Jag kunde i princip hålla en gudstjänst bara jag får handboken, och behöver inte skapa något nytt, utom själva talet, sammanfattar Sebastian Widjeskog kontrasten.

Det var en av de saker som fick Sebastian Widjeskog att tänka om. Han kände sig mera som någon ska skapa nytt.

– Jag är mera av en pionjär – och pionjärer ska ska något nytt, ur något som tidigare inte finns, säger han.

Idag känner han sig tillfreds, både privat och professionellt.

– Jag hade känslor av utbrändhetssymptomen 4–5 år efter att jag hade blivit utbränd. Sedan jag gick över 100 procent till det egna företaget, så försvann symptomen, minns han.

Men det har inte varit enbart positivt att byta bana.

– Riskerna steg, och en viss press steg också, på grund av ekonomisk press.

Men språnget har också lärt Sebastian vad det innebär att starta ett företag och etablera sig inom en nischad bransch.

Friidrotten besannad dröm

Att inte ge upp sina drömmar, har blivit en viktig tanke i Sebastians livsfilosofi. Det insåg han, efter att han redan hade begravt sin önskan om att bli friidrottare.

– Jag skulle fylla 34, var utbränd – men började hoppa höjd igen.

Det blev bland annat en VM-bronsmedalj 2018 i veteranklassen.

– Jag brukar tänka att drömmar kan uppfyllas. Men de kanske inte alltid uppfylls som man tänkt från början. Jag fick aldrig ett OS-guld utan det blev veteran VM-brons. Men jag siktar ännu på VM-guld så vi hoppas på det.

En man springer på ett löpband i ett gym.
Bildtext Sebastian Widjeskog har återupptagit idrotten efter att han lämnade prästjobbet.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Under en tid som lärare på en yrkeshögskola kom Sebastian i kontakt med entreprenörskap och sitt intresse för att stödja företagare att utveckla sin businessidé. I dag kallar Sebastian sig businesspräst.

– Jag utbildar småföretagare och jag vill utmana företagare att göra något vettigt med sina företag. Nu handlar det mycket om att hjälpa folk att sälja sina tjänster online, alltså digitalt.

Även om han utbildat sig inom teologi, tycker han inte att steget är så långt till handledning.

– Det finns ganska många teologer som jobbar som utbildare eller konsulter eller coacher. Och det man lär sig som präst är uppträdande och kommunikation. Så det liknar vad en konsult eller coach gör.

“Afrika behöver goda företagare”

Förutom nordiska kunder – har Sebastian också tentaklerna ut mot Afrika, där han ser att företagande är den enda vägen att skapa nya jobb för en ung och växande befolkning.

Kontakten började med en ugandisk man som ville utveckla sitt företagande, och delvis med hjälp av Widjeskogs hjälp kom väldigt långt. Det blev startskottet på att sporra flera afrikanska entreprenörer.

– Så nu har vi utbildat 2 500 ugandiska företagare och 280 från Kenya, som har registrerat sig till ett webinar vi haft. Nu har vi också tio företagare med från Marocko, på en kurs som vi drar.

En man i kavaj sitter vid en mikrofon vid daton vid ett skrivbord.
Bildtext Webinar gör det möjligt att hjälpa kunder runt om i världen.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Men målet är inte nått. För det finns mycket kvar att göra, anser Sebastian.

– Jag vill kunna ha en större påverkan i denna värld. Det är trevligt om jag haft frihet och roligt om jag haft pengar. Men om mitt liv inte haft mening, så är jag inte nöjd. Så jag vill utmana folk att tänka mindre på sig själv och mera på andra. Och jag tror lyckan kommer om vi funderar hur kan vi kan hjälpa och lyfta upp folk. Hur ska vi kunna skapa en bättre värld, genom våra företag? frågar sig Sebastian Widjeskog.

De vågade byta riktning i livet - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln