Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partiledarna begrundar nu regeringens nya coronaplaner – Kiuru: Nu vill vi komma åt de vuxna

Från 2021
Uppdaterad 25.02.2021 13:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Alla riksdagspartier begrundar regeringens coronaplaner - partiledarna samlas på Ständerhuset - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Statsminister Sanna Marin (SDP) har bjudit in alla ledare för riksdagspartierna till Ständerhuset för att diskutera regeringens nya coronadirektiv.

Undantagsförhållanden råder från och med den 8 mars.
Regeringen har konstaterat att det bland annat införs striktare restriktioner för restaurangbranschen. Det blir också aktuellt med distansundervisning och stopp för hobbyverksamhet för äldre barn.

Vid ankomsten till Ständerhuset kommenterade några politiker regeringens nya planer på bekämpning av smittspridningen.

Sanna Marin: Utesluter inte ännu striktare metoder

Statsminister Sanna Marin säger att hon kommer direkt från Talludden där hon har diskuterat med president Sauli Niinistö.

– Presidenten upprepade att han är inställd på undantagsförhållandena.

Marin säger att hon hoppas på oppositionens samarbetsvilja och en förståelse för situationens allvar. Hon beklagar att man snabbt nu måste skärpa restriktionerna och utesluter inte heller att det kan bli aktuellt att aktivera beredskapslagen. Enligt henne kan det behövas utegångsbegränsningar – dock i proportionerlig skala.

– Hälsovården står inför stora utmaningar, påpekar statsministern.

Petteri Orpo: Problemen har ju nog varit kända en tid

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ser allvarligt på de olika virusvarianter som hotar samhälle, och säger sig ha förståelse för att regeringen nu tar till skärpta restriktioner. Orpo frågar sig ändå varför det dröjt så länge eftersom problemen redan har varit kända en tid. 

Nu vill Orpo ändå grundligt lyssna på regeringens argument och ta ställning till de nya planerna efter det. Han konstaterar att han har bristfällig kunskap om regeringens nya planer, och att det han vet bygger på den information som medierna har förmedlat. 

– Efter det här sammanträdet är jag betydligt klokare.

På frågan om kommunalvalet ska kunna hållas svarar Orpo att om han har förstått saken rätt så ska Finland från och med  den 8 mars leva i tre veckor i något slags "lock down".

– Regeringen hoppas väl på att då få viruset under bättre kontroll och sålunda också förbättra förutsättningarna för ett kommunalval efter det. 

Åtgärderna får inte bli värre än sjukdomen

Ville Tavio (Sannf) är mer kritiskt inställd till skärpningar.

– Åtgärderna få inte bli värre än sjukdomen. Inom sjukvården har man varit mycket mer redo för en nedstängning av samhället eftersom man där tänker på vårdkapaciteten medan andra tänker mera på samhället i sin helhet.

Tröskeln för att skjuta upp ett val måste vara hög

Päivi Räsänen (KD) påpekar att folk länge har frågat sig varför just restauranger har fått hålla öppet så här länge. Hon anser att man måste beakta rättviseaspekten.

Päivi Räsänen
Bildtext Päivi Räsänen (KD)
Bild: Lehtikuva

– Kulturinrättningar, gudstjänster och motionsanläggningar har drabbats medan man samtidigt har fått sjunga karaoke på restaurangerna.

Vidare konstaterar hon att ett uppskjutande av kommunalvalet är en allvarlig fråga, och att tröskeln i ett demokratiskt land nog måste vara hög för att man ska kunna flytta på ett val.

Paavo Arhinmäki (VF) säger att barn och unga har blivit hårt drabbade. Enligt borde de vuxnas arbetsplatser synas ordentligt, till exempel byggarbetsplatser.

Krista Kiuru 25.2.2021
Bildtext Krista Kiuru (SDP) vill se helheten
Bild: Lehtikuva

Krista Kiuru: Helhetsbilden är viktig - nu ska de vuxna anstränga sig

Krista Kiuru (SDP) säger att regeringen nu vill beakta de unga och barnen, och att det är de vuxna som ska ta ett större ansvar.

– Man måste se helhetsbilden och det är en utmaning. Barn och ungas aktiviteter måste begränsas och de begränsningarna gäller nu i tre veckor. Men vi ska koncentrera begränsningarna till de vuxna då vi övergår till nivå 2, och då skärps näringsverksamheten för restauranger och barer.

Diskussion om artikeln