Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Med spade och skrapa i Påminnebacken - unga sköter terrängparken för att kunna göra hopp och trick

Från 2021
Unga fixar själva terrängparken i Påminne - Spela upp på Arenan

Du har kanske sett ungdomar i Påminne skidbacke i Pojo som åker omkring med spadar och andra verktyg? Terrängparken i backen innehåller olika hopp, rails och boxar och de unga jobbar själva med att hålla parken i skick.

Här finns en liten skara aktiva unga åkare som tillbringar nästan all sin fritid i skidbacken. Alfons Rosendal, Josefin Grönroos och Richard Österlund hör till dem.

Alla tre har valt att inte åka alpint. De trivs bäst i terrängparken där åkningen är mera lekfull, men nog så utmanande.

Det handlar om skidåkning i den del av backen där man byggt flera olika hopp, rails och boxar. Det är en form av skidåkning som hör till de nya OS-grenarna, till exempel slopestyle, half pipe och big air.

Här kan du lyssna när Alfons Rosendal, Josefin Grönroos och Richard Österlund berättar om sin gren och om sammanhållningen. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Alfons Rosendal, Josefine Grönroos och Richard Österlund berättar om varför de valt att åka i terrängparken i Påminne

3:38

De unga tar själva ansvar

I Påminne skidcentrum tar de unga själva ansvar för att hålla i skick de olika elementen i parken.

Det betyder jobb med spade och snöskrapa för att lägga till eller ta bort snö, jämna ansatser eller mjuka upp landningsplatser för hopp.

Otaliga timmar i terrängparken med att fixa och forma lämpliga träningsställen har också resulterat i att både Alfons Rosendal och Richard Österlund i vinter lärt sig ett nytt trick: en bakåtvolt på skidor.

Skidåkare hoppas volt
Bildtext Bakåtvolt på skidor i Påminnebacken.
Bild: Roland Öster

Här kan du lyssna på Richard Österlund och Alfons Rosendal som berättar hur de håller terrängparken i skick. Och om bakåtvolten, förstås!

Aktiva unga åkare håller terrängparken i skick

2:24

Diskussion om artikeln