Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö stad uppmärksammar gymnastikföreningen Hejdis ordförande Agneta Möller-Salmela: ”Känns speciellt bra efter ett tufft år”

Från 2021
En grupp gymnaster övar
Bildtext Agneta Möller-Salmela (längst fram i blå skjorta) får Hangö stads hedersomnämnde 2020.
Bild: Julia Salmela

Gymnastikföreningen Hejdis ordförande Agneta Möller-Salmela uppmärksammas med ett hedersomnämnande av idrotts- och motionssektorn i Hangö. Möller-Salmela har i årtionden jobbat aktivt för gymnastiksporten i staden.

Agneta Möller-Salmela säger att det känns speciellt bra att få hedersomnämnandet just nu.

- Det känns speciellt bra att få en sådan här utmärkelse just i år.

- Det har varit ett tufft år och jag har känt mig så maktlös. Vi verkar ju i stadens lokaler och de har ju nu varit stängda, säger Agneta Möller-Salmela.

Hon berättar att föreningen har drygt 200 medlemmar och att samtliga program kunde genomföras i höstas, med nöd och näppe tillägger hon.

- Nu har ju gymnastiksalarna varit stängda i några månader och ingen vet heller när de kan öppnas igen.

Möller-Salmela säger att alla som är aktiva i föreningen Hejdi kan känna sig väldigt stolta.

- Vi har följt restriktionerna och har verkligen inte bidragit till att sprida coronaviruset, säger hon.

Aktiv i mer än 35 år

Agneta Möller-Salmela har sedan mitten av 1980-talet jobbat för gymnastiken i Hangö. Hon har fungerat bland annat som instruktör, koreograf, aktiv gymnast och i flera års tid som ordförande för gymnastikföreningen Hejdi.

I prismotiveringarna sägs också bland annat:

”Alltsedan 2004, när hon valdes till föreningens ordförande, har hon hängivet arbetat för att föreningsverksamheten skall vara öppen för alla Hangöbor, oberoende av kön eller ålder".

"Hon har under årens lopp, tillsammans med föreningens styrelse, hela tiden strävat efter att utveckla verksamheten och bredda utbudet så att det finns något att erbjuda åt alla. Hon har en outtröttlig passion för det hon gör och ledorden för henne, när det gäller verksamheten, är kvalitet och utbildning.”

I motiveringarna lyfts också upp det att Möller-Salmela är väldigt mån om att kunna bereda möjlighet för föreningens ledare att utbilda sig och utveckla sig som instruktörer.

”Hon deltar själv hela tiden aktivt i verksamheten. Utöver allt detta har hon i föreningens regi deltagit i flera nationella och internationella gymnastikfester och Gymnaestrador".

"Med andra ord har hon med sina insatser gjort gymnastiken i Hangö och framför allt föreningen känd i vidare kretsar. Man kan med fog säga att hon är Hejdis eldsjäl och att föreningen är en stor del av hennes liv”, sägs det vidare i prismotiveringarna.

Stipendium på 500 euro

Agneta Möller-Salmela premieras med ett stipendium på 500 euro och ett diplom.

Bildningsnämnden i Hangö beslutade på sitt möte i december (15.12) att inte premiera idrottsprestationer i staden för år 2020. Det gäller kategorierna Årets idrottare, Årets unga idrottare, Årets lag, Årets tränare och Årets bragd.

Däremot beslutade nämnden att premiera en person i kategorin Årets hedersomnämnande.

Diskussion om artikeln