Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangbranschen och facket begär stöd – NoHo Partners permitterar

Från 2021
Ravintola Harry'sin autio terassi
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

För krogbranschen innebär de nya åtgärderna mot coronaviruset en oerhörd pärs. Både restaurangerna och facket begär stöd och kompensation. Det första beskedet om nya permitteringar kom nästan genast efter att regeringen meddelat om nedstängningarna.

Timo Lappi, som är verkställande direktör vid intresseorganisationen Turism- och restaurangförbundet MaRa rf, vittnar om en alltmer uppgiven stämning bland företagarna i branschen.

Både ekonomiskt och psykiskt börjar gränsen vara nådd, sa Lappi på torsdag morgon till Yle.

- Det här är isande kalla nyheter. Snart ett år har vi befunnit oss i ett riktigt svårt läge.

Trots att Timo Lappi säger sig förstå situationens allvar, tycker han inte att den nya nedstängningen behöver omfatta hela Finland.

Han uppmanar varje krögare och kund att inse sitt ansvar, och att hålla avstånden på nattklubbar och i karaokelokaler.

- Nu är det inte tid att partaja, konstaterar Lappi.

- Vi önskar också få veta hur många smittofall som härrör från restauranger. Så vitt vi vet har ingen smitta skett på matställen. Där är det lätt att hålla avstånd.

MaRa rf efterlyser också ersättning till de restauranger som måste slå igen. Enligt Timo Lappi bör restauranger av olika storlek kompenseras jämlikt.

"Sista ronden i coronakampen"

Servicefacket PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen menar att det behövs "dramatiska åtgärder" för att hjälpa restaurangbranschens anställda. Hon känner bekymmer över hur den ständiga osäkerheten påverkar personalens psykiska välbefinnande.

- En total nedstängning innebär en extremt påfrestande situation för branschens anställda. Nu krävs stödåtgärder som riktas just till dem, säger Rönni-Sällinen.

Till följd av nedstängningen meddelade restaurangkoncernen NoHo Partners på torsdag att samarbetsförhandlingar ska inledas.

Samarbetsförhandlingarna gäller hela NoHo Partners personal, 1 250 personer. Temporärt påverkas även koncernens inhyrda arbetskraft på 2 000 personer.

Förhandlingarna kan leda till hel- eller deltidspermitteringar, men inte heller uppsägningar kan uteslutas.

Koncernens verkställande direktör Aku Vikström konstaterar att det är "sista ronden i coronakampen" som inleds, och att det kräver uthållighet av både kunder och personal.

Vikström tror att åtgärderna, i förening med de fortgående vaccineringarna, gör det möjligt för en återgång till normala förhållanden under sommaren.

Till NoHo Partners hör bland annat restaurangerna Elite, Elite, Savoy, Hanko Sushi och Teatteri.