Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tomma hus kan bli hem för dem som längtar till landet: "Jag åkte runt i Lappträsk bycentrum och blev omedelbart kär"

Från 2021
Uppdaterad 01.03.2021 14:24.
Tiina Reijonen
Bildtext Tiina Reijonen i köket i det 220 år gamla huset Annelund i Lappträsk centrum.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Vill du prova på hur det är att bo på landsbygden? Vad sägs i så fall om Lappträsk? Som bäst pågår nämligen kommunens satsning boendeförsöket.

Hus och bostäder i Lappträskområdet efterlyses för ett boendeförsök. Kommunen ordnar i samarbete med yrkeshögskolan Laurea ett försök vars syfte är att para ihop människor som vill på landet med ägare till hus som står tomma.

Försöket är en del av kommunens, Resurssmart med människo-orienterade metoder projektet, som finansieras av Europeiska utvecklingsfonden.

Ett tiotal personer har redan visat intresse för boendeförsöket.

En som jobbar med försöket är Tiina Reijonen, som faktiskt själv har flyttat till Lappträsk centrum helt nyligen.

– Jag flyttade redan i augusti 2020 och fortfarande känns det lite som en smekmånad. Här är jättefint, säger Reijonen.

Det som Reijonen uppskattar är att huset är gammalt och att alla i byn hälsar på henne och inleder samtal. Det påminner henne om Irland och Italien, där hon rest mycket.

– Det påminner också om Sverige, där jag har bott. Människor är hjälpsamma, stannar upp och talar om vädret. Eftersom jag nyligen flyttat in skönjer jag förstås också en viss nyfikenhet hos människor, säger Reijonen.

Ett hus från flydda tider

Det hus som Reijonen bor i är 220 år gammalt och heter Annelund. Det är - som gamla hus oftast är – målat med rödmylla. På gården växer stora gamla träd och det finns också en vedbod.

– Det här huset har en märklig historia. Först var det förstås ett hem. Senare har det inhyst både läkarmottagning och bank samt blomsterhandel och ett kafé. Rätt så ofta får jag höra historier om det här huset av Lappträskborna, säger Reijonen.

Kommunens satsning med boendeförsöket är en idé som gynnar just byagemenskapen på landsbygden.

– Boendeförsöket är en mycket intressant idé som passar tidens anda, så vi hoppas att husägare i Lappträsk blir intresserade av att hyra ut hus och tar kontakt med oss, säger Antti Kytö, som är tjänstedesigner vid yrkeshögskolan Laurea och sakkunnig i projektet.

Hus som kan komma i fråga är hus som är till salu och som kan hyras ut eller fastigheter som är underutnyttjade av till exempel dödsbon och i viss mån också fritidshus.

Det viktigaste är att bostaden är beboelig under våren eller sommaren – möjligtvis också på hösten.

Huset Annelund i Lappträsk
Bildtext Det gamla huset heter Annelund och är både mysigt och ett renoveringsobjekt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Blev kär i Lappträsk bycentrum

Vad är det som fick dig, Tiina Reijonen, att anta utmaningen och byta ut stad mot landsbygd?

– Jag har flyttat ganska mycket. Jag har bott 25 år utomlands i sex olika länder, så jag är van, säger Reijonen.

Att det blev just Lappträsk och boendeförsöket har med ett besök att göra som Tiina Reijonen gjorde i kommunen för en tid sedan.

– Allt började för tre år sedan då jag besökte kommundirektör Tiina Heikka. Jag undrade då var jag riktigt hamnat. Eftersom jag hade lite extra tid, åkte jag runt i bycentrum och blev omedelbart kär, säger Reijonen.

Så gick det ett halvt år och Reijonen fick ett telefonsamtal av en person som sade att hon kommer att flytta till Lovisa och att hennes hus därför blir ledigt.

– Redan följande dag körde jag till Lappträsk för att titta på huset och det blev kärlek vid första ögonkastet, säger Reijonen.

Ett mysigt renoveringsobjekt

Nu får Reijonen provbo i huset. Efter det gäller det att fatta nya beslut. Huset är inte bara mysigt. Det är också ett renoveringsobjekt.

Att huset är en aning primitivt bekommer inte Reijonen särskilt mycket. På Pellinge i Borgå har hon ett fritidshus utan bekvämlighet där hon också vistats en längre tid i frivillig coronakarantän.

– Då märkte jag att jag klarar mig att bo lite enklare. När jag återvände hem till Borgå, insåg jag att jag gärna skulle bo i en tystare omgivning och på ett lugnare område. Där och då föddes tanken, säger Reijonen.

På huset nedre plan finns vardagsrum, kök och ett arbetsrum. Vindsvåningen består av två sovrum. Golven är över 100 år gamla.

– Jag älskar inredning. Jag älskar att blanda gammalt och nytt och här har jag blandat ganska vilt. Det sitter fint här. För tillfället söker jag gamla tapeter, men det tar lite tid att komma sådana på spåren, säger Reijonen.

Men det är inte bara inredningsfrågor Reijonen har fått grunna på. Vintern har inneburit också funderingar kring vem hon kan anlita för att ploga gården, var hon kan skaffa ved och så vidare.

– Jag fick förstås hjälp av byborna. När man frågar får man svar, säger Reijonen.

Tiina Reijonen i Annelund, Lappträsk
Bildtext Tiina Reijonen tycker att Lappträsk passar både barnfamiljer och distansarbetare.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lappträsk – för i princip vem som helst

Har du i något skede ångrat dig efter det att du tog ditt beslut?

– Absolut inte. Det har varit så spännande. Det har gått ganska smärtfritt. Det har varit lättare än jag hade tänkt mig, säger Reijonen.

Vem skulle du tänka dig att rekommendera det här konceptet för?

– Lappträsk är perfekt för barnfamiljer som gärna skulle sätta sina barn i en mindre byskola och för folk som uppskattar natur och miljö, men också för par som distansarbetar, säger Reijonen.

Nu gäller det för Lappträsk kommun att hitta fler tomma hus som skulle passa för boendeförsöket och kanske också fler villiga inflyttare.

– Vi har annonserat i några Facebookgrupper. Vi har också haft några workshops via nätet. Intresset verkar vara ganska stort. Vi har nu en lista på 25 personer som är villiga att provbo, säger Reijonen.

Tiina Reijonen är ett levande exempel på att det går att leva på landsbygden. Hon är själv uppvuxen i ett samhälle i norra Finland med bara 8 000 invånare.

– Lappträsk har atmosfär och ligger väldigt fint om man tänker hur nära det är till både Helsingfors och Borgå eller till Kotka och Kouvola. Lappträsk ligger mitt i smeten kan man säga.

Projektarbetare Jonna Nygård säger att man som bäst försöker hitta fler lediga hus eftersom intresset verkar vara så stort.

– Det gäller för oss att lägga det här pusslet med de bitar som just nu finns till förfogande. Samtidigt försöker vi hitta ytterligare objekt, säger Nygård.

I mars är det tänkt att de som anmält intresse för boendeförsöket ska paras ihop med de hus som då finns till förfogande.

Artikeln är uppdaterad 1.3.2021 kl 14.30 med uppgifter om namnet på det projekt som boendeförsöket ingår i.