Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armeniens hårt ansatta premiärminister Nikol Pasjinjan anklagar armén för kupplaner – sparkade generalstabens chef

Från 2021
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan tågade trotsigt genom huvudstaden efter att arméledningen hade krävt hans avgång.
Bildtext Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan marscherade trotsigt genom huvudstaden efter att arméledningen hade krävt hans avgång.
Bild: Hayk Baghdasaryan/Photolure/TASS All Over Press

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan som anklagar landets militärledning för kupplaner, har sparkat generalstabens chef. Generalerna kräver offentligt att Pasjinjan avgår på grund av förlusten i kriget om enklaven Nagorno-Karabakh, medan oppositionen också har vänt sig mot premiärministern.

Den hårt ansatta premiärministern Nikol Pasjinjan har hamnat på kollisionskurs både med armén och oppositionen, på grund av kriget i den armeniska enklaven Nagorno-Karabakh i grannlandet Azerbajdzjan, som slutade i ett svidande nederlag i november.

Oppositionen har ordnat massiva demonstrationer mot regeringen, senast under veckoslutet, medan generalstaben på torsdag gav ut ett högst ovanligt uttalande där man krävde Pasjinjans och hela regeringens avgång.

– Den nuvarande regeringens ineffektiva styre och allvarliga utrikespolitiska misstag har tagit landet till gränsen av kollaps, varnar arméledningen.

Pasjinjan gav ingalunda efter utan gav i stället sparken åt generalstabens chef Onik Gasparjan och vicechefen Tigran Khatshatrjan, som han anklagade för ett kuppförsök.

– Jag betraktar uttalandet som ett militärt kuppförsök och jag inbjuder alla mina anhängare att komma till Republikens plats i Jerevan.

Pasjinjan omgärdad av sina anhängare i centrum av Jerevan.
Bildtext Pasjinjan omgärdad av sina anhängare i centrum av Jerevan.
Bild: /All Over Press

Ryssland oroat

Pasjinjan vädjade alltså till folket om stöd och han tågade trotsigt genom huvudstaden Jerevan med sina anhängare, allt medan han försäkrade att läget är under kontroll.

– Läget är spänt, men vi måste vara eniga om att sammandrabbningar inte tillåts, sa premiärministern som har fått hård kritik ända sedan kriget i Nagorno-Karabakh slutade i ett avtal som innebar att Armenien avträdde omstridda områden i och omkring enklaven.

Oppositionen som hotar med nya massiva protester säger att det nu är "sista chansen för premiärministern att avgå.

Armeniens bundsförvant Ryssland säger sig vara oroat över läget.

Ryssland, som har en militärbas i Armenien och fredsbevarare i Nagorno-Karabakh, uppmanar parterna att lösa konflikten med fredliga medel.

Nagorno-Karabakhs ledare Arajik Harutiunjan har för sin del erbjudit sig att medla mellan regeringen och armén.

– Vi har redan spillt tillräckligt mycket blod, det är dags att överkomma krisen och gå vidare, konstaterade Harutiunjan.

Källor, AP, AFP

Diskussion om artikeln