Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det här innebär regeringens striktare coronaåtgärder för finländarna

Från 2021
Uppdaterad 03.03.2021 11:28.
Handdesinficeringsmedel och munskydd på ett bord i ett klassrum.
Bildtext Snart måste eleverna på andra stadiet åter studera på distans.
Bild: Silja Viitala / Yle

En tre veckor lång partiell nedstängning stänger restauranger och stoppar hobbyverksamhet för alla över 12 år. Elever på andra stadiet övergår till distansundervisning.

Från och med den 8 mars införs striktare coronaåtgärder för tre veckor framåt, meddelade regeringen i dag.

Det innebär att elever i grundskolornas högre klasser och andra stadiets utbildning övergår till distansundervisning i de områden som befinner sig i accelerations- eller spridningsfasen. Samtidigt blir det avbrott i hobbyverksamheten för personer över 12 år.

Däremot fortsätter småbarnspedagogiken och grundskolans lägre klasser med närundervisning som vanligt, och barn under 12 år får fortsätta med sina hobbyer.

I och med de strängare restriktionerna kommer restauranger och barer att påverkas. Regeringen kommer nästa vecka att ge ett förslag om att stänga restaurangerna. Det innebär att restauranger och barer i områden som är i accelerations- eller spridningsfasen måste hålla stängt under tiden 8–28 mars. Systemet med hämtmat får fortsätta.

Situationen liknar det som skedde på våren i fjol, dock begränsas den samhälleliga verksamheten ytterligare i sjukvårdsdistrikt som klassas vara i accelerations- eller spridningsfasen – i dem kommer det mesta att stängas.

Genom smittskyddslagen har man möjlighet att stoppa privat verksamhet i större utsträckning än tidigare. Avsikten är att stävja den värsta smittospridningen.

De tre epidemiologiska faserna

De striktaste begränsningarna införs i sju sjukvårdsdistrikt

Regeringen uppmanar de sju sjukvårdsdistrikt där coronaläget är värst att ta i bruk accelerationsfasens striktaste samhällsbegränsningar för att snabbt minska antalet närkontakter. De berörda sjukvårdsdistrikten är Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Centrala Tavastland, Vasa, Åland och Lappland.

Också andra sjukvårdsdistrikt som befinner sig i accelerationsfasen rekommenderas ta i bruk striktare restriktioner. Detta gäller Östra Savolax, Södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland, Päijänne-Tavastland, Sydvästra Lappland, Norra Österbotten, Södra Österbotten och Kymmenedalen.

I områden där de striktaste coronaåtgärderna tas i bruk rekommenderar regeringen en maxgräns på sex personer för offentliga sammankomster. Inte heller privata tillställningar för fler än sex personer rekommenderas.

Samtidigt måste kommunerna effektivera sina åtgärder för att övervaka karantän och isolering. Det här innebär exempelvis möjlighet att stänga privata lokaler där avstånd inte kan hållas.

Regeringen tar i nuläget inte i bruk beredskapslagen, men det finns beredskap att utlysa undantagsförhållanden i landet.

Den sista dagen för den partiella nedstängningen är söndagen 28 mars. Därefter får elever i grundskolornas högre klasser återgå till närundervisning och restaurangerna öppna med begränsningar.

Texten är en bearbetning av Yle Uutisets artikel "Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään" skriven av Teemu Hallamaa, översatt av Mikaela Remes.

Uppdatering 15:15: Begreppet nedstängning har ersatts med 'striktare coronaåtgärder' och 'strängare restriktioner', eftersom många samhällsfunktioner kommer trots allt att fortsätta. Ordet 'områden' där striktare åtgärder ska vidtas ersatt med 'sjukvårdsdistrikt'.

Diskussion om artikeln