Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsgrupperna beredda på snabba åtgärder för att stävja coronasmittan: Nödvändigt med begränsning av onödig kontakt, framförallt på krogen

Från 2021
Uppdaterad 25.02.2021 18:11.
Svartklädd kvinna i svart munskydd talar utomhus med många mikrofoner framför sig. Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterar träffen med riksdagsgrupperna den 25 februari 2021.
Bildtext Statsminister Sanna Marin är nöjd med riksdagsgruppernas reaktion på stängningsbeskedet.
Bild: Lehtikuva

Riksdagsgrupperna ska nu behandla regeringens stängningsförslag och det möts av positiva tongångar. Mötet mellan regering och riksdagsgrupper var positivt, sa många riksdagsledamöter och statsminister Sanna Marin efteråt.

Stödet kom från alla grupper, sa statsministern som hoppades på snabb behandling enligt regeringens förslag.

Statsministern och flera riksdagsledamöter uttalade sig för pressen på Ständerhusets trappor efter mötet.

Nu fortsätter den informella ärendebehandlingen i riksdagsgrupperna före eftermiddagens frågetimme i riksdagen. Många av partiledarna var skärrade av informationen om den snabbt ökande smittan. Vissa virusvarianter verkar delvis resistenta, sa Kristdemokraternas Sari Essayah.

Beredskap sköta snabba besluten

Det finns mycket juridik och procedurer innan frågan kan behandlas, förmodligen nästa vecka. Riksdagen måste behandla vissa frågor med två dagars paus mellan behandlingarna, förklarade talmannen Anu Vehviläinen (C) när hon lämnade mötet.

Statsrådet har ännu inte konstaterat undantagsförhållande.
Det beslutet fattas tillsammans med presidenten senast i början av nästa vecka. Då ger lagstiftningen bättre möjligheter till hårda åtgärder, förklarade statsministern.

En tre veckors stängning från 8 mars anses nu nödvändig och riksdagen verkar komma att godkänna det enhälligt. Redan nu kan och ska man undvika allt onödigt resande och alla fysiska kontakter som inte behövs, sa statsministern efter mötet.

Kristdemokraterna välkomnar krogstängning

Speciellt restaurangernas stängning är nödvändig, sa Kristdemokraternas riksdagsledamot Päivi Räsänen till pressen efter mötet.

- Det har väckt många frågor om varför man får sjunga karaoke när kultur och kyrka är stängd, sa Päivi Räsänen från Kristdemokraterna.

Nu måste gränserna stängas på riktigt för att förhindra de nya virusvarianterna, sa Sari Essayah, också KD. Hon ansåg det delvis var oppositionens förtjänst att frågan har kommit upp i regeringen och åtgärder vidtas, bland annat av Regionförvaltningsverken.

Harkimo: "Råddigt"

- Det är ett ganska råddigt läge, och jag förstår inte varför kommunalvalet inte kan flyttas, sa Rörelse Nu-ledamoten Harry Harkimo då han kom ut från mötet.

Han efterlyste också en effektivare stängning av gränserna. Det kommer hela tiden fler människor till landet som eventuellt har smittan, och inte accepterar en testning.

Harkimo ansåg sig inte kunna de juridiska finesserna kring beredskapslagen, men behovet av lagar borde ha förutsetts långt tidigare, sa han.

Jussi Halla-aho från Sannfinländarna gladde sig över att regeringen har lärt av tidigare misstag. Han var enig med Harkimo om att krogstängningarna nu behövs.

Hög tröskel flytta kommunalvalet

Kommunalvalet diskuterades inte då regeringen mötte riksdagsgruppernas representater i Ständerhuset vid lunchtid. Frågan diskuteras senare av partisekreterarna i ett möte med justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho deklarerade att han absolut inte vill flytta kommunalvalet. Också för många andra är tröskeln hög för att flytta på valet.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har inte ännu tagit ställning till en flyttning av kommunalvalet. Han gissar han att en tre veckor lång stängning i mars kanske gör det möjligt att genomföra. kommunalvalet.

Statsminister Sanna Marin ville inte ta ställning till frågan om en flyttning fortfarande är aktuell. Hon hoppades på ett enhälligt beslut, som måste tas av riksdagen.

En viktig fråga är om man hinner vaccinera alla dem som jobbar i vallokalerna eller sköter hemmaröstningen.

Riksdagen skärper egna smittskyddsregler

På eftermiddagen kom ett besked om att Riksdagen också skärper sitt eget smittskydd. Gym- och bastuavdelningen stängs nu. Ett krav på två meters distans införs till exempel i riksdagens kafe och restauranger. Beslutet gäller till slutet av mars.

Man har redan tidigare begränsat antalet riksdagsledamöter som kan vara i salen samtidigt. Vid omröstningar kan ledamöterna sitta också på publikläktarna med stort avstånd. Ansiktsskydd ska användas i riksdagens alla utrymmen där det finns flera personer.

Utomstående besökare är inte välkomna i riksdagen. När utomstående experter hörs i utskotten sker det på distans. Utskotten har helt upphört med sin reseverksamhet.

Artikeln är uppdaterad med fler kommentarer.

Diskussion om artikeln