Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rykten florerar i israeliska medier medan källan till det mystiska oljeläckaget utreds – samtidigt rengörs havssköldpaddor med majonnäs

Från 2021
Mystiskt oljeläckage hotar Israels Medelhavskust - Spela upp på Arenan

I Israel pågår fortfarande utredningen av källan till det katastrofala oljeläckaget som täckt största delen av landets 195 kilometer långa medelhavskust med klumpar av tjära.

Myndigheterna misstänker ett fartyg som passerade ungefär 50 kilometer utanför kusten i början av februari.

Tidigare i veckan förbjöd en israelisk domstol all publicering av detaljerna i utredningen, bland annat namnet på det fartyg som misstänks för oljeläckaget.

Israeliska journalister kräver att förbudet upphävs och i israeliska medier förekommer spekulationer om vilket fartyg det kan vara frågan om.

Enligt Israels rundradiobolag Kan är den huvudmisstänkte en grekiskt ägd oljetanker.

Soldater som arbetar med att rengöra en strand
Bildtext Tjänstemän har avrått civila volontärer från att delta i rengöringen av stränderna eftersom tjäran och dess ångor är giftiga. Det krävs rätt sorts skyddsutrustning för att utföra arbetet och enligt israeliska medier har flera volontärer behövt sjukhusvård efter att ha andats in giftiga ångor. Här arbetar soldater med att rengöra nationalparken Sharon Beach, norr om Tel Aviv.
Bild: AFP / Lehtikuva

Oljan har nått skyddsområde i Libanon

Israel säger att landet inte fick någon förvarning om oljeläckaget som innebar att omkring 1000 ton tjära plötsligt spolades upp på landets stränder under förra veckan.

Nu vill man få fast den skyldige till läckaget, som möjligen kan vänta sig miljontals euro i böter.

Konsekvenserna från läckaget väntas bli större än man först trodde.

Oljan har spritt sig norrut till Libanons södra kust, där ett av landets två marina skyddsreservat finns och även landets sista sandstränder.

Naturreservatet är ett viktigt fortplantningsområde för hotade havssköldspaddor och ett mellanstopp för en stor flyttfågelväg.

Majonnäs - ett mirakel som räddar havssköldpaddor

Många havssköldpaddor har fått sätta livet till på grund av oljeläckaget.

Flera har också räddats av djurskyddsorganisationer som rengör dem och ämnar släppa ut dem i det fria igen efter att de återhämtat sig.

- De kom till oss fulla av tjära. Deras luftstrupar var fulla av tjära, säger Guy Ivgy från den israeliska djurskyddsförening Sea Turtle Rescue Center, till nyhetsbyrån AP.

För att rengöra sköldpaddorna på insidan tar djurskyddsarbetarna hjälp av ett mirakelmedel; majonnäs.

- Vi matar dem med substanser som majonnäs, som praktiskt rensar deras system och bryter ner tjäran, säger Ivgy.

Soldater som arbetar med att rengöra en strand
Bildtext Enligt Israels natur- och parkmyndighet är oljespillet som täckt stränderna den värsta miljökatastrofen i landet på tio år. Här arbetar inkallade soldater med att rengöra Palmachim Beach.
Bild: EPA
Två nykläckta oäkta karettsköldpaddor
Bildtext Både den gröna havssköldpaddans och oäkta karettsköldpaddans fortplantningsområden i Israel hotas av miljökatastrofen. På bilden: Två nykläckta oäkta karettsköldpaddor vid Palmachim Beach i augusti 2019.
Bild: EPA

Judar och araber arbetar sida vid sida

Oljeläckaget har sedan förra veckan mobiliserat tusentals volontärer och organisationer från hela landet, som sida vid sida med inkallade soldater från armén arbetar för att rengöra Israels kustremsa.

Rengöringen av Israels stränder har fört samman flera olika grupper av invånare, så väl judar som araber.

Volontären Imad Khoury, en palestinier från östra Jerusalem, tycker att den gemensamma insatsen känns som en välkommen förändring från den jämna strömmen av dåliga nyheter.

- Det här är något annorlunda, säger Khoury till AP.

Det kommer att ta flera månader att rengöra stränderna efter miljökatastrofen.

Hur stora konsekvenserna blir för enskilda marina djur- och växtarter, samt hela ekosystem, går ännu inte att säga.

Källor: AFP, AP, The Guardian