Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Om du skrotar din gamla bil och inhandlar något miljövänligare får du till och med pengar för det

Från 2021
Skrotning av bilar i Kuusakoski i Vanda 21.10.2020
Bildtext Skrotning av bilar i Kuusakoski, Vanda.
Bild: Lehtikuva

En justerad lag om skrotningspremie träder i kraft i dag. Det innebär att privatpersoner som ersätter en gammal, skrotningsfärdig bil med en ny bil, elcykel eller speciella biljetter för kollektivtrafik kan få en premie på 1 000–2 000 euro.

Premien är tänkt att sporra människor att övergå till utsläppssnåla fordon, eldrivna cyklar eller kollektivtrafik.

  • Storleken på skrotningspremien är mellan 1 000 och 2 000 euro vid inköp av en ny bil. Man kan få 2 000 euro förutsatt att man köper en utsläppssnål bil, till exempel en elbil. Bilen måste uppfylla vissa krav.
  • Man kan också få en skrotningspremie om man köper en ny elcykel eller om man köper en periodbiljett för kollektivtrafiken eller en mobiltjänst som inbegriper reserätt i kollektivtrafiken. Då är premien högst 1 000 euro.
  • Man kan beviljas stödet en gång under stödperioden (1.12.2020–31.12.2021)
  • Stödet gäller enbart privatpersoner
Elcykel
Bildtext Elcykeln är miljövänligare än en gammal bil
Bild: Peter Mustelin

Lagförslaget måste justeras på grund av oklarheter

Lagen om skrotningspremie för personbilar åren 2020 och 2021 trädde i kraft den 1 december 2020, men har nu justerats på grund av en rad oklarheter.

Lagförslaget har debatterats flitigt och lagen har nu rättats till. I fjol blev det nämligen oklart vad Transport- och kommunikationsverket Traficom avsåg då det förekom uppgifter om att man kan få skrotningspremier för fler än en bil.

Enligt Suomen Kuvalehti ledde det här till att över 200 människor skrotade många bilar i hopp om att få ersättningar för dem alla.

Begränsningen av skrotningspremierna till en ska nu säkerställa att de medel som reserverats för premierna räcker till, uppger Traficom.

Maximipremie för anskaffning av ny flexfuel-bil

Enligt Kommunikationsministeriet kan man få maximisumman på 2 000 euro i skrotningspremie vid anskaffning av en ny flexfuel-bil, det vill säga en bil som drivs med höginblandad etanol, en gasbil, en renodlad elbil eller en laddningsbar hybridbil vars utsläpp är högst 95 gram koldioxid per kilometer.

För anskaffning av en bil med koldioxidutsläpp på högst 120 gram per kilometer kan man få 1 000 euro i skrotningspremie.

Premien ska minska utsläppen, förnya fordonsbeståndet och stimulera bilhandeln

Enligt Traficom är det primära syftet med lagen att minska utsläppen från trafiken och förnya fordonsbeståndet i Finland.

Idén med skrotningspremien är också att den ska stimulera bilhandeln som har mattats av på grund av covid-19-pandemin.

Källa: STT, Traficom, Kommunikationsministeriet

Skrotning av bilar i Kuusakoski, Vanda 21.10.2020
Bildtext Bilar skrotas i Kuusakoski, Vanda
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln