Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De nya restriktionerna slår hårt mot restaurangerna – krögaren: "Regeringen är företagarfientlig"

Från 2021
Uppdaterad 26.02.2021 09:10.
MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja, ravintoloitsija Ilkka Joukanen Mallaskukossa. Vaakakuva.
Bildtext Ilkka Joukanen, som är ordförande för Turism- och restaurangförbundet i Egentliga Finland, är kritisk till regeringens utpekande av restaurangbranschen.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle
Restaurangföretagare: "Regeringens besked var beklagligt men väntat" - Spela upp på Arenan

På torsdagsförmiddagen meddelade regeringen att striktare coronaåtgärder är att vänta från och med den 8 mars i stora delar av landet.

Bland annat påverkar detta restaurangerna, som troligtvis kommer att tvingas stänga ner under en treveckorsperiod i mars.

Det här är dåliga nyheter för verksamma inom branschen, som redan innan dagens besked varit hårt drabbade av coronapandemin och de restriktioner den medfört.

I dagsläget ser det ut som att regeringen nästa vecka kommer att ge ett förslag om att stänga restaurangerna, vilket innebär att restauranger och barer i områden som är i accelerations- eller spridningsfasen måste hålla stängt under tiden 8–28 mars. Endast utförsäljning av mat kommer att tillåtas.

För restauranger och barer liknar situationen det som skedde under våren i fjol.

Beskedet är beklagligt men väntat

Enligt Ilkka Joukanen, som är ordförande för Turism- och restaurangförbundet i Egentliga Finland, var regeringens besked väntat.

- Trots att jag hade förberett mig på det här så blir jag ändå besviken på regeringens beslut. Det är ett hårt slag för hela branschen, speciellt med tanke på hur få coronafall som har kunnat spåras till restauranger, säger Joukanen.

MaRan Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja, ravintoloitsija Ilkka Joukanen Mallaskukossa. Pystykuva.
Bildtext De nya restriktionerna drabbar hela restaurangbranschen, inte bara krögarna, säger Ilkka Joukanen.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Joukanen tror att regeringen vill visa handlingskraft genom att stänga ner restaurangbranschen.

- Det är lättare att stänga ner restaurangerna än andra delar av samhället, som bussar och butiker.

"Regeringen är företagarfientlig"

Efter nedstängningen kan ytterligare restriktioner vara att vänta, tror Joukanen.

- Vi krögare är gjorda utav segt virke, så jag tror att många härdar ut nu under den här treveckorsperioden, men sedan blir den stora frågan när vi kan återgå till normal verksamhet igen. Ifall restriktionerna fortsätter så når vi botten förr eller senare.

Ett annat frågetecken är hur regeringen tänker ersätta alla inom restaurangbranschen som drabbas av de skärpta restriktionerna, menar Joukanen.

- Jag har märkt att vår regering är ganska så företagarfientlig, men de verkar glömma bort att det inte bara är vi krögare som drabbas, utan också alla anställda. De här åtgärderna påverkar alla inom branschen.

Rädda kunder oroar

Joukanen berättar att han inte har haft några coronafall på sina restauranger i Åbo. Han säger också att han tror att det kan bli svårt att locka tillbaka alla kunder när läget återgår till det normala.

- Så fort det talas om corona och smittspridning i medierna så är det alltid krogbranschen som nämns. Man kan lätt få bilden av att det bara är på restauranger som corona sprids, vilket ju inte stämmer över huvud taget. Det finns en orättvisa i det här.

Det slutgiltiga beslutet om nya, skärpta restriktioner fattas av statsrådet tillsammans med presidenten senast i början av nästa vecka.