Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Restaurangerna stänger i tre veckor: "Det här är ett väldigt stort bakslag"

Från 2021
Roger Snellman
Bildtext Roger Snellman driver restaurang och kafé i Jakobstad. Många krögare har vid det här laget tomt i kassan säger han och hoppas på ekonomiskt stöd från regeringen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Beskedet från regeringen om att restaurangerna ska hålla stängt i tre veckor känns tungt för krögarna. Men ännu är man inte beredd att släppa hoppet om att allt snart ska bli bättre.

Roger Snellman driver restaurang och kafé i Jakobstad. Nu ställer de om verksamheten till att servera bara hämtmat.

- Det är jobbigt, väldigt jobbigt. Man tror och hoppas ju att vi har ljus i tunneln, säger Snellman.

Snellman berättar att han har budgeterat med att juli skulle vara normal och det mesta skulle vara som vanligt.

- Det här är ett väldigt stort bakslag. Som restaurangägare och företagare känns det svårt.

Vårvintern normalt bästa tiden i sportbaren

Jani Mattlar driver en sportbar i Vasa.

Han berättar att vårvintern brukar vara den bästa tiden på året för baren. Nu när han måste stänga klockan 23 är det ändå många gäster som normalt skulle ha kommit för att se engelska fotbollsmatcher som faller bort.

Han tycker att regeringen har lyckats i sin kommunikation eftersom folk enligt honom rör sig mycket mindre.

- Det är väldigt tunt med folk hela tiden och jag har inte sett några stora risker. Jag är väldigt glad och lycklig över att det inte har uppdagats några coronafall i vår verksamhet under den här tiden. Men man vet aldrig, fastän man gör allt hur bra som helst så kan det hända i alla fall, säger Mattlar.

Två män står bakom en bardisk.
Bildtext Jani Mattlar (till vänster) hoppas tre veckors stängning har effekt och att man efter det får återgå till normal verksamhet.
Bild: Privat

Hoppas på resultat

Nu hoppas Mattlar på att tre veckors stängning ska vara tillräckligt.

- Om slutresultatet av det här är sådant att det räcker med de här tre veckorna och att vi snabbt verkligen får börja utöva vår verksamhet någotsånär normalt, så då tar jag hellre de här tre stängda veckorna än att fortsätta och leva i den här ovissheten.

Matrestaurangerna får som sagt fortsätta ta emot beställningar på hämtmat. Så för Roger Snellman innebär de tre veckornas undantagsförhållanden inte en likadan nedstängning som för Jani Mattlar.

I våras sålde Snellmans café och restaurang hämtmat och de levererar också mat hemportioner till kunderna. Snellman räknar med att ungefär hälften av försäljningen faller bort när kaféet är stängt. Så här säger han om tre stängda veckor.

- Är det tre veckor så ska vi väl på något vis överleva det här. Hoppeligen får vi sedan stöd av regeringen för det här. För alla resurser är nog använda redan. Det finns ingen som har något i kassan längre, säger Snellman.