Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Regeringens striktare coronaåtgärder tar hårt på idrottsföreningar – i takt med att coronaläget försämras sjunker också medlemsantalen

Från 2021
Petra Boijers.
Bildtext Petra Bojers, ordförande för Porvoon Taitoluistelijat, är oroad över att flera kommer att sluta med hobbyn till följd av coronan.
Bild: Milena Hackman / Yle

Idrottsföreningar har drabbats hårt av coronapandemin, och situationen blir inte bättre. Från och med den 8 mars kommer all hobbyverksamhet för personer över tolv år att sättas på paus under tre veckors tid.

Petra Bojers, ordförande för Porvoon Taitoluistelijat, säger att föreningen för tillfället har fler än åttio personer över tolv år gamla, som för tillfället har möjlighet att bara träna utomhus.

– Nu kan det bli så att de inte får träna alls på tre veckor. Det blir ganska tungt, säger Bojers.

Bojers säger att det inte ännu är säkert om beslutet kommer att gälla enbart sådan hobbyverksamhet som utförs inomhus, eller också utomhus.

– Vi väntar ännu på att få riktlinjer från Borgå stad.

Situationen är svår och kan sänka mångas motivation att fortsätta med sporten.

– Det kan hända att en del slutar helt och hållet.

Vattenpöl och snöslask.
Bildtext Det varma vädret förvandlar isen på utomhusplanerna till snöslask.
Bild: Milena Hackman / Yle

Att vädret börjar bli varmare gör inte saken bättre. Det är inte bara isen på gatorna som börjar förvandlas till slask utan också isen på utomhusplanerna.

– Om alla utomhusisar i Borgå smälter bort, så har vi ingen möjlighet att åka skridskor.

Det har varit ett tungt år och Bojers längtar till tiden efter coronan.

– Jag väntar på att vi släpps in i hallarna igen och att alla får möjlighet att träna så mycket som de orkar.

Också ishockeyföreningar ligger risigt till om isen smälter

Det varmare vädret som smälter ner isarna är ett problem för flera föreningar.

Marcus Gammals, styrelsemedlem i Lovisa Ishockey Klubb, berättar att omständigheterna också är svåra för klubbens verksamhet.

– I Lovisa har vi säkert ingen uteis längre i mars, så det betyder att det inte kommer att vara möjligt att utföra någon ishockeyverksamhet.

På grund av restriktionerna verkar det bli ett abrupt slut på säsongen.

– Ishallen brukar hålla öppet till slutet av mars och sedan tar säsongen i princip slut.

Det här betyder att de som är över tolv år gamla med stor sannolikhet inte inte kommer att ha möjlighet att träna på is alls under våren.

– Det börjar nog bli mycket svårt att hålla på med ishockey i vår stad, åtminstone nu i år.

Marcus Gammals
Bildtext Marcus Gammals berättar att flera än vanligt varit frånvarande från ishockeyträningarna.
Bild: Marcus Gammals

Gammals säger att omständigheterna har börjat synas i mängden spelare. Under den senaste tiden har det varit flera frånvaron från träningarna än vad det brukar vara.

– Efter en sådan här säsong, när man inte har haft möjlighet att träna eller spela, så finns det en risk att alla inte kommer tillbaka på hösten när vi börjar på nytt.

Om allt för många spelare faller bort kan det skada föreningens verksamhet. Utan tillräckligt många spelare blir det svårt att få ihop lag.

– I Lovisa har vi redan så små åldersgrupper att vi har tvingats till att slå ihop en del åldersgrupper för att kunna skapa lag.

Gammals säger att föreningen har kommit överens med Lovisa stad om vissa spelregler under pandemin.

– Risken att bli smittad av corona har varit ganska liten. Om någon har blivit sjuk har vi tränat i små grupper. Jag tycker att man skulle ha kunnat hålla igång träningarna för juniorernas del.

Flera föreningar tappar medlemmar

Också hos Ådalens idrottsförening har antalet medlemmar sjunkit under den senaste tiden. Ordförande Mikaela Lindqvist tror att det beror på att serien inte har varit igång sedan i höstas.

– Idrottsföreningar finns till för att barn, unga och vuxna ska få ha sin hobbyverksamhet, så det är beklagligt när man inte har möjlighet att hålla på med sin hobby.

Oliver Sillanpää gjorde mål i den avgörande kvalmatchen mot Karhut.
Bildtext Innebandyserien har varit på paus sedan i höstas.
Bild: Iiro Karesniemi / Innebandyförbundet

Lindqvist säger att situationen också är beklaglig på ett ekonomiskt plan. Hon tycker ändå att det svåraste med situationen är att hobbyverksamheten måste läggas ner.

– Det kan sätta sina spår sedan framöver, men vi får hoppas att en tre veckors paus hjälper till så att vi kan fortsätta med vår verksamhet sedan i april, som vanligt.

Lindqvist verkar ändå vara hoppfull inför framtiden.

– Visst är det beklagligt, men det viktigaste är att vi får vara friska och att vi blir av med pandemin.

Diskussion om artikeln