Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kampen mot coronaviruset kan bli utdragen varnar EU-ledare – Marin: Vi måste kanske vaccinera årligen

Från 2021
Uppdaterad 26.02.2021 00:04.
Statsminister Sanna Marin vid Europeiska rådets möte i december 2020. Dagens möte skedde via videoförbindelse.
Bildtext Statsminister Sanna Marin vid Europeiska rådets möte i december 2020. Torsdagens möte skedde via videoförbindelse.
Bild: /All Over Press

Uppkomsten av nya virusvarianter kan leda till att EU-länderna tvingas gå in för kontinuerliga vaccineringar, varnar Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Överlag är oron över en tilltagande smittspridning stor bland EU-ledarna.

Bryssel / Helsingfors

Kampen mot de nya virusvarianterna och åtgärderna för att ta fram mer vaccin dominerade agendan vid EU-ledarnas videotoppmöte under torsdagen.

I ett gemensamt uttalande konstaterar medlemmarna i Europeiska rådet att man måste "påskynda auktoriseringen, produktionen och distributionen av vaccin såväl som vaccineringar."

Medlemsländerna välkomnar EU-kommissionens ansträngningar för att öka på kapaciteten vid de befintliga anläggningarna i samarbete med medlemsländerna och läkemedelsindustrin.

Eventuella framtida förbättringar råder ändå inte bot på de befintliga utmaningarna i den gemensamma vaccinstrategin.

- Vi vet att de kommande veckorna fortsättningsvis kommer att vara svåra vad vaccineringar beträffar, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter videotoppmötet.

Vidare upprepade Michel EU:s krav på att vaccintillverkarna ska uppfylla det man lovat.

- Vi vill se mer förutsägbarhet och transparens för att försäkra oss om att läkemedelsbolagen fullföljer sina åtaganden.

Merkel: Behovet av vaccin kan bli kontinuerligt

Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att kampen mot coronaviruset kan bli en utdragen affär.

- Vi måste förbereda oss på en situation där vi blir tvungna att vaccinera kontinuerligt under en längre tidsperiod, kanske flera år.

Situationen med de nya coronavirusvarianterna påminner enligt Merkel om säsongsinfluensa.

Statsminister Sanna Marin (SDP) gör också bedömningen att coronavaccineringar kan bli en del av av vardagen i framtiden.

- I framtiden kan vi behöva vaccin regelbundet, möjligen årligen.

Macron: Vaccinpass missgynnar unga

EU-ledarna diskuterade också behovet av att införa ett särskilt certifikat för personer som fått vaccinet. Överlag är länderna positivt inställda till att ta fram en gemensam strategi för vaccinationsintyg,

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen finns det tekniska förutsättningar för att inom tre månader utveckla ett "grönt pass" som indikerar om en person vaccinerats, testat negativt eller blivit immun efter att ha smittats av viruset.

Det finns ändå många politiska frågeställningar som måste röjas undan innan dess, konstaterar von der Leyen. En av de springande punkterna är om man kan acceptera att de fria rörligheten inom EU endast gäller dem som låtit sig vaccineras.

Enligt Frankrikes president Emmanuel Macron är vaccinpassen orättvisa mot unga personer som står sist i vaccinkön. För dem kunde ett EU-certifikat i praktiken resultare i ett reseförbud under sommaren.

Vaccintillverkare beklagade och försvarade

Samtidigt som EU-ledarna höll möte frågades de stora vaccintillverkarna ut i EU-parlamentet. Torsdagens utfrågning handlade om hur tillgången till vaccin mot covid-19 ska förbättras.

Astra Zeneca, som fått kritik för förseningar i vaccinproduktionen, uppgav att man har som mål att möta EU:s förväntningar på antalet coronavaccin under årets andra kvartal.

Däremot når bolaget inte upp till den produktionsmängd som man lovat för det första kvartalet.

Det nuvarande målet som Astra Zeneca har ställt är att leverera 40 miljoner doser fram till slutet av mars, uppgav representanten och vd:n Pascal Soriot. Det är mindre än hälften av vad som tidigare lovats.

Bolagen motsätter sig exportförbud

Astra Zeneca fick även tuffa frågor om varför Storbritannien fått sina doser medan EU:s inte fått sina. Bolaget hänvisar till problemen hos underleverantören i Belgien därifrån EU:s doser kommer.

EU-parlamentarikerna undrade också ifall vaccinproduktionen kunde öka ifall vaccintillverkarna gav ut patent till andra företag.

De svarade att det inte är möjligt eftersom det kräver mycket kunskap. Just nu utbildar man underleverantörer.

Pfizers representant, direktören Angela Hwang sa att man tack vare det hårda patentsystemet kunnat tillverka och utveckla vaccinet från första början.

Hon motsatte sig också exportförbud med motiveringen att vaccinproduktionen är beroende av den öppna handeln. Exportstopp skulle sakna ner produktionen, menar vaccintillverkarna.

Källor: Europeiska rådet, Reuters, AFP, AP, Sveriges radio

Diskussion om artikeln