Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL rapporterar dystert rekord: 720 nya fall av coronavirussmitta i Finland sedan i går – Statsminister Marin: Siffrorna är oroande, beredskapslagen inte utesluten

Från 2021
Uppdaterad 26.02.2021 15:27.
THL:s skylt vid Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bildtext 720 nya coronafall har konstaterats i Finland, rapporterar THL.
Bild: Tiina Jutila / Yle

I dag på fredag rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL att 720 nya coronafall har konstaterats i Finland under det senaste dygnet. Också två nya coronarelaterade dödsfall registrerades.

Det är det högsta antalet nya fall som konstaterats under ett dygn, uppger THL:s smittskyddsläkare Saara Jamanca för STT.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) är det dystra rekordet oroande och regeringen följer med utvecklingen noga. Hon säger till nyhetsbyrån STT att det inte är uteslutet att beredskapslagens paragrafer ännu tas i bruk.

– Vi är beredda att diskutera lagen ifall situationen kräver det. Men då måste hälsomyndigheterna också uttrycka att det är nödvändigt att ta i bruk sådana befogenheter, säger Marin.

– Vi kan inte ta i bruk dem för säkerhets skull, utan det måste vara absolut nödvändigt.

Även om den tre veckor långa partiella nedstängningen inleds först om en dryg vecka, poängterar Marin att sjukvårdsdistrikten fått instruktioner om att ta omedelbart ta i bruk striktare coronarestriktioner.

Sanna Marin på presskonferensen framför podiet i svart klänning och utsläppt hår.
Bildtext Enligt statsminister Sanna Marin är regeringen beredd att diskutera alla åtgärder som krävs för att stävja epidemin.
Bild: Lehtikuva

460 fall inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Åtminstone 82 kommuner rapporterade om nya smittofall i dag på fredagen.

De flesta nya fall, 460, finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Näst mest rapporterades inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, 66 fall, och inom Birkalands sjukvårdsdistrikt konstaterades 30 nya coronafall.

Nu har sammanlagt 56 407 coronafall registrerats i landet sedan epidemins början.

Två nya dödsfall, 347 000 vaccinerade

Också två nya coronarelaterade dödsfall konstaterades under dygnet. Totalt har 742 personer i Finland dött i covid-19.

Samtidigt uppges att drygt 347 000 personer nu vaccinerats mot coronaviruset. Av dem har 80 000 fått sin andra dos coronavaccin.

Artikeln uppdaterad 13:48 med information kring rekordmånga coronafall, två dödsfall och antalet vaccinerade.

Artikeln uppdaterad 15:25 med kommentarer av statsminister Sanna Marin.

Diskussion om artikeln