Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Socialstyrelsen i Sverige: Covid-19 ökar risken att föda för tidigt, om den gravida smittas i slutet av graviditeten

Från 2021
Graviditet.
Bildtext Enligt Socialstyrelsen ska graviditet under vecka 22–36 läggas till i de riskgrupper som myndigheten tagit fram.
Bild: Antti Eintola / Yle

Socialstyrelsen i Sverige har gjort en analys som visar att gravida som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsen ska kvinnor som är gravida i vecka 22–36 läggas till i de riskgrupper som myndigheten tagit fram.

Socialstyrelsen uppger ändå att det inte finns data som visar att covid-19 skulle leda till en risk för att barnet eller mamman blir allvarligt sjuka.

I analysen användes data från svenska graviditetsregistret och smittskyddsanmälningar.

Covid-19 under tidig graviditet ökar inte risken

"Det är just risken att föda för tidigt som är förhöjd. Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19", skriver Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

Det finns ändå enligt Socialstyrelsen inget som tyder på att covid-19 under tidig graviditet skulle öka risken för tidig förlossning.

Inga direkta samband mellan risken för prematur förlossning och ålder eller sjukdomstillstånd hos kvinnan före graviditeten, exempelvis hjärtsjukdom, astma eller högt blodtryck, kunde enligt Socialstyrelsen ändå hittas.

Socialstyrelsen rekommenderar att de som är gravida i vecka 22–36 skulle ges en möjlighet att arbeta så smittsäkert som möjligt.

Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg.

Diskussion om artikeln