Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter nya rapporter om dödssiffrorna i Qatar – nu uppmanar norsk klubb det egna förbundet att bojkotta fotbolls-VM: "Om Norge kvalar in ska vi inte åka"

Från 2021
Arena i Qatar 2021.
Bildtext Så sent som för ett par veckor sedan avgjordes klubblags-VM i Qatar – en turnering som det internationella fotbollsförbundet Fifa arrangerar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åk inte till Qatar-VM. Det är uppmaningen till det norska fotbollsförbundet från ett par norska klubbar. Tromsø går i täten för en bojkottskampanj.

Fotbolls-VM 2022 i Qatar är ett ständigt diskussionsämne i idrottsvärlden.

Under fredagen kom ett sällsynt starkt och tydligt ställningstagande från Norge.

”Om Norge kvalar in till fotbolls-VM bör vi tacka nej och inte åka till Qatar. Det är hög tid att sätta stopp för det här”, skriver norska klubben Tromsø IL på sin webbplats.

Klubben anser att fotbollen måste stanna upp.

”Att korruption, modernt slaveri och höga dödssiffror är grunden för VM – det viktigaste som vi har i fotbollen – är över huvud taget inte acceptabelt.”

”Tromsø IL uppmanar Norges fotbollsförbund att bojkotta VM 2022.”

Andra klubbar stöder

Arrangörslandet Qatar är svartlistat av människorättsorganisationer som Amnesty på grund av bland annat slavliknande förhållanden för gästarbetare och många dödsfall som kopplas till bygget av VM-arenorna.

Så sent som för några dagar sedan rapporterade brittiska tidningen The Guardian att över 6500 gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka har dött i Qatar sedan landet fick VM.

Nu flaggar Tromsø för en bojkott och får understöd från andra klubbar.

Strømsgodset ger sitt understöd till uppmaningen. NRK rapporterar att några andra klubbar – bland annat Rosenborg – kommer att ta upp bojkottsfrågan på sitt årsmöte.

Två år sen Riskis bojkott

Norska fotbollsförbundets ordförande Terje Svendsen säger till NRK att de förstår klubbarnas oro, men påpekar att han framför allt tror på att föra en kritisk dialog.

– Det är oacceptabla förhållanden och vi kommer att fortsätta kritisera dem. Men jag tror inte på en bojkott. Norge är inte en tillräckligt tung fotbollsnation.

De nordiska ländernas hantering av VM i Qatar har stött på kritik i omgångar. Samtidigt som förbunden har uttryckt kritik har herrlandslagen åkt till landet för att träna och spela under vintern.

För två år sedan blev Riku Riski väldigt omskriven när han valde att tacka nej till landslagets januarisamling på grund av etiska skäl.

Bollförbundet fick kritik för att de hade valt Qatar som lägerplats. Förra vintern valde Finland att inte åka till den kommande VM-värden och då blev det inget läger.

I år var det inte aktuellt med en landslagssamling i januari på grund av coronapandemin.