Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Turun Sanomat: Vänsterförbundets borgmästarkandidat Sasu Haapanen i Åbo misstänks ha haft bilder på flickor som smygfotograferats i duschen

Från 2021
Uppdaterad 26.02.2021 17:08.
Profilbild på Sasu Haapanen.
Bildtext Arkivbild. Vänsterförbundets borgmästarkandidat Sasu Haapanen misstänks för sexualbrott.
Bild: Johanna Manu / Yle

Sasu Haapanen, Vänsterförbundets borgmästarkandidat i Åbo, utreds av polisen misstänkt för sexualbrott, skriver tidningen Turun Sanomat. Tidningen har fått uppgifterna bekräftade.

Brottsmisstankarna mot Haapanen är kopplade till ett fall som det rapporterats om tidigare, där flickor i lågstadieåldern fotograferats i smyg i duschutrymmena i en skola i Egentliga Finland för ett par år sedan.

Enligt Turun Sanomat finns det mellan 15–20 offer. Samtliga var minderåriga när brottet ska ha begåtts.

Haapanen hade flera förtroendeuppdrag inom partiet

Polisen meddelade om fallet i början av februari och uppgav att fallet undersöks som grovt spridande av barnpornografisk bild.

Polisen utreder också Haapanens flickväns delaktighet till brottet. Hon misstänks ha fotograferat flickorna med sin mobilkamera. Hon har skickat bilderna till Haapanen, som haft dem på sin dator.

Enligt Turun Sanomats uppgifter hittade polisen bilderna i Haapanens dator när de utförde husrannsakan efter ett tips i samband med ett internationellt samarbete.

Enligt Turun Sanomat går ärendet sannolikt till åtalsprövning i april.

38-åriga Haapanen var Vänsterförbundets borgmästarkandidat i Åbo fram tills nyheten om brottsmisstankarna kom och han har fram tills nu innehaft flera förtroendeuppdrag inom partiet. Till yrket är han kock och huvudförtroendeman inom hotell- och restaurangbranschen.

Li Andersson: "Chock för alla inom partiet"

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson skriver på Twitter att Sasu Haapanen har avgått från alla förtroendeuppdrag inom partiet och att partiet inte har förtroende för honom längre.

Andersson säger till Svenska Yle att Vänsterförbundet fick veta om brottsmisstankarna i dag då den första nyheten om fallet publicerades i Turun Sanomat.

– Det är en stor chock för alla inom partiet, just för att vi inte har haft någon som helst aning om det här, säger hon.

Enligt Andersson har partiet entydiga regler om att alla som ställer upp i val för partiet måste berätta om de har gjort sig skyldiga till brott tidigare eller om det förekommer någon typ av brottsmisstankar.

– Det är frågan om ett allvarligt brott, det är helt klart att han inte kan vara kandidat eller fortsätta i förtroendeuppdrag inom partiet. Han kan inte fortsätta i någon som helst roll inom partiet, säger Andersson till Svenska Yle.

Li Andersson seisoo ikkunan vieressä ja katsoo kameraan.
Bildtext Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger att brottsmisstankarna kom som en chock för partiet.
Bild: Paula Collin / Yle

Hur tror du att det här påverkar partiet?

– Jag hoppas att man utvärderar partiet utifrån hur vi nu har hanterat det här. Det är omöjligt att partiet själv ska kunna kolla upp den här typen av frågor gällande alla kandidater och därför har vi entydiga krav att kandidaterna själva måste informera oss om den här typen av brott eller brottsmisstankar. Här har man helt tydligt brutit mot de spelregler vi har, säger Andersson.

Enligt Andersson väljer partiet en ny borgmästarkandidat så snabbt som möjligt.

Svenska Yle har försökt nå Sasu Haapanen, men inte fått svar.