Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Man bara slår och slår och slår" – i ilskrummet försvinner kristallvaser och stress på samma gång

Från 2021
Uppdaterad 01.03.2021 09:55.
Tre människor står och slår sönder saker med yxor och metallstänger.
Bildtext I ilskrummet kan man släppa loss.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I ilskrummet är det tillåtet att slå sönder saker – allt från gamla datorer och dammsugare, till spruckna tallrikar och vaser. Rage room, eller ilskrum, har blivit allt vanligare, särskilt i USA. I Finland finns ännu inte så många, men i coronatider har en del sökt sig till de här platserna för att göra sig av med aggressioner.

Den spröda klangen från en kristallvas har knappt klingat ut förrän den ersätts med ljudet av krossat glas. Och så sätts bandet Slipknot igång för fullt ur högtalarna.

Studeranden Jessica Sjöblom från Åbo Akademi svingar sitt bobollsträ med exakt precision och med skrämmande aggressivitet.

Du kan lätta på trycket i ett "ilskrum" - Spela upp på Arenan

– Jag vet inte varifrån det kommer, säkert muskelminnet bara, säger hon.

I ilskrummet är det nämligen tillåtet att slå sönder saker – allt från gamla datorer och dammsugare, till spruckna tallrikar och vaser. Med skyddsdräkt och skyddsglasögon på, och i en övervakad miljö kan du inte skada något värdefullt.

I coronatider är det många som känner sig frustrerade. Det är tunga distansstudier, videomöten som aldrig tar slut, stängda krogar, svårt att träffa kompisar och mycket annat som kan få en på dåligt humör.

En man i blått står med en yxa i handen.
Bildtext Christoffer Zitting lättar på stressen i ilskrummet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Jag har inlämningsuppgifter, skoluppgifter och tenter som man borde läsa till, allt på en gång. Det är mycket saker just nu som man borde göra och som stressar, säger studiekamraten Christopher Zitting med en modern vikingaklubba över axeln.

– Det känns särskilt ledsamt att inte få träffa kompisar, och så stressar studierna förstås, säger studeranden Oskar Åström, som noga funderar på vilket vapen han ska ta. Han beslutar sig för en modifierad slägga.

Allt vanligare med ilskrum

Rage room, eller ilskrum, har blivit allt vanligare, särskilt i USA. I Finland finns ännu inte så många, men i coronatider har en del sökt sig till de här platserna för att göra sig av med aggressioner.

En kvinna i svart står med en yxa i handen.
Bildtext Elli Männikkö har besökt ilskrummet flera gånger.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Studeranden Elli Männikkö besöker ilskrummet redan för tredje gången, för att få utlopp för sin stress.

– Jag tycker det är roligt att slå sönder saker. Jag brukar välja stora saker och helst datorer, eftersom jag tillbringar dagarna i ända med datorer. Det är extra roligt att slå sönder dem, säger Männikkö samtidigt som hon går åt ett tangentbord med en tung hammare.

Och för att få ut ännu mer energi vrålar Männikkö dessutom ut sin stress.

Det är sällan man får förstöra saker, så det är lite som att göra något förbjudet.

– Ensam hemma kan jag av misstag slå sönder ett glas eller två. Men när man är hemma hos föräldrarna får man inte slå sönder någonting, där finns en mamma som blir arg, säger Zitting.

– Här tänker man inte så mycket. Man skulle kunna tänka sig att man tänker, men man bara slår och slår och slår, säger Sjöblom.

Ny trend att man kommer ensam

Mer än 80 procent av alla besökare i ilskrummet är kvinnor. Det gäller både här i Åbo och i USA.

En man med ett bobollsträ över axeln
Bildtext Företagaren Jarkko Härkönen berättar att många kvinnor besöker ilskrummet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Orsaken är kanske att kvinnor inte får visa känslor på samma sätt i samhället, men här får man, säger företagaren Jarkko Härkönen på Rage Room Turku.

Många som kommer till Rage Room Turku gör det för att ha kul tillsammans med kompisar, men under coronapandemin har Härkönen dessutom märkt en ny grupp som besöker ilskrummet.

– Vi har haft flera personer som kommit ensamma, och det är en helt ny sak för oss, säger Härkönen.

Tre människor står och slår sönder saker med yxor och metallstänger.
Bildtext Här slås allt sönder.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Om du själv har gammalt kantstött porslin eller gammal elektronik, så kan du ge det till Rage Room Turku. Efter att det slagits sönder, så återvinns allt material.

– Nu känns det skönt då man gjort sig av med alla stress, säger Zitting efteråt.

Nu känns det lättare att ta itu med studieuppgifterna.