Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: "Det enda som är säkert är osäkerheten kring hur virusläget utvecklas"

Från 2021
Uppdaterad 27.02.2021 14:47.
Anna-Maja Henriksson vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina 27. helmikuuta.
Bildtext Anna-Maja Henriksson gästade Ykkösaamu på lördagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att ett utegångsförbud kan bli verklighet – men bara om det är absolut nödvändigt.

Ilta-Sanomat rapporterade igår att man förbereder utegångsförbud.

Henriksson förklarar i Ykkösaamu på lördagen att statsrådet redan för några veckor sedan förberett sig för det värsta, för säkerhets skull.

Exakt hurdana åtgärder som har förberetts kan Henriksson inte svara på, eftersom hon inte tagit del av dem.

– Planerna ligger i skrivbordslådan och där hoppas vi att de ska stanna, men i det här skedet vet ingen hur morgondagen ser ut.

– Vi har sett stränga utegångsförbud runtom i Europa. På vissa håll så strängt så att folk inte får gå ut för andra ärenden än att gå till butiken. Det är något vi hoppas att vi inte behöver ta i bruk i Finland.

Även om Henriksson hoppas och tror att vi inte är tvungna att tillämpa beredskapslagen förklarar hon att det bland annat kunde betyda utegångsförbud för ett visst område, eller vissa klockslag som man inte ska röra sig utomhus.

– Utegångsförbud är inget man tar till lättvindigt. Det ska finnas verkligt starka skäl till det. Jag kan inte heller tänka mig att det skulle gälla hela landet, utan att det skulle gälla en begränsad del av landet, säger Henriksson i en intervju med Svenska Yle efter tv-framträdandet.

Regeringens budskap är att agera kraftigt i områden med stor smittspridning

Henriksson kommenterade också tolkningssvårigheterna mellan regionförvaltningsverket och Social- och Hälsovårdsministeriet.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade på lördag att företagare från och med måndag endast kan ta emot tio kunder åt gången i ett utrymme i och med coronaläget, vilket går emot Social- och hälsovårdsministeriets rekommendation.

– Det här är en sak som behöver klargöras mellan regionförvaltningsverket och Social- och Hälsovårdsministeriet. Det handlar antagligen också om att man har olika lägesbild kring hur besvärlig situationen med virusvarianterna är.

Henriksson förklarar att regeringens budskap har varit att man borde agera kraftigt på alla områden som har en hög smittspridning.

– Det finns en lagparagraf som man går efter och den borde alla rimligtvis tolka lika. När man säger att högst sex personer ska samlas så passar det inte att det är tio personer på ett gym.

För tillfället är det regionförvaltningsverken som bestämmer om vilka åtgärder som ska vidtas i deras områden.

Enligt Henriksson är beredskapslagen för tillfället endast aktuell om områden inte följer rekommendationerna som kommit från regeringen.

Flera frågor återstår kring kommunalvalet

På fredag möttes partisekreterarna för att diskutera det kommande kommunalvalet, men det finns enligt Henriksson fortfarande frågor som är öppna.

Man funderar bland annat på om det är möjligt att vaccinera de valfunktionärer som ska sköta den så kallade hemmaröstningen.

– Det skulle vara viktigt, dels för att kunna rekrytera valfunktionärer och dels för att få dem att känna sig trygga när de går hem till människor i karantän.

Dessutom återstår frågan om hur man ska agera i det fall att man är tvungen att tillämpa beredskapslagen.

– Om vi hamnar i en så olycklig situation att vi måste ta i bruk någon typ av utegångsförbud så tror jag det är mycket svårt att ordna valet.

Dessutom ställer den inkommande partiella nedstängningen till det för allt kampanjande.

– Självfallet är det här en mycket speciell situation, men demokratin måste också fungera under förhållanden som vi inte är vana vid.

"Vi tar till undantagsförhållanden eftersom det anses nödvändigt"

Henriksson försäkrar också att ingen vill ha undantagsförhållanden i landet.

– De här besluten fattas inte lättsinnigt. Det görs för att vi anser att det är nödvändigt.

– Det enda som är säkert är osäkerheten kring hur virusläget utvecklas. Det kan hända att nedstängningen på tre veckor ger oss ett bättre läge, men det kan ingen vara säker på.

Henriksson ger ändå positivt besked om att vi ser ljuset i tunneln.

– Vi har snart levt med det här i ett år och man kan känna en hopplöshet. Men coronaepidemin kommer att gå över. Vi har en tung period framför oss, men vi har vaccin på kommande och vi går mot ljusare tider.

Diskussion om artikeln