Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningsverket osams med Social- och hälsovårdsministeriet om hur många som får samlas i ett utrymme samtidigt

Från 2021
Uppdaterad 27.02.2021 17:21.
Två män sitter på konditionscyklar i ett tomt gym.
Bildtext De olika tolkningarna av gällande restriktioner har bland annat lett till att en del gym är stängt för kunder, medan andra tillåter att man tränar i mindre grupper.
Bild: Lehtikuva

Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade på lördag att företagare från och med måndag endast kan ta emot tio kunder åt gången i ett utrymme i och med coronaläget. Det här går emot Social- och hälsovårdsministeriets rekommendation.

Riku-Matti Lehikoinen som är enhetschef vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland säger till nyhetsbyrån STT att rekommendationen om tio kunder är i kraft tills vidare, oberoende av vad Social- och hälsovårdsministeriet säger.

Det här strider mot Social- och hälsovårdsministeriets uppmaning i torsdags där man bad sjukvårdsdistrikt där coronaläget är som värst att endast tillåta högst sex personer att vistas samtidigt i ett utrymme.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland är verksamt i Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

Till de berörda sjukvårdsdistrikten hör annat Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Centrala Tavastland, Vasa, Åland och Lappland.

Rekommendationerna går alltså i sär, något som förvirrar företagarna. Det här har bland annat lett till att en del gym valt att stänga helt, medan andra tillåter besökare så länge bara tio personer vistas i utrymmena samtidigt.

Avdelningschef Satu Koskela sade igår att Social- och hälsovårdsministeriets riktlinjer innebär att gym och dylika utrymmen borde stängas helt och hållet.

“Vi har gjort ett lagenligt beslut”, kommenterar Merja Ekqvist, överdirektör vid regionförvaltningsverket i Södra Finland till STT.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland uppger att de har skickat ett e-postmeddelande till Social- och hälsovårdsministeriet med begäran om förtydligande av lagen.

Ministeriet har, enligt regionförvaltningsverket, inte svarat på detta meddelande.

Över 600 nya coronafall det senaste dygnet

De strängare restriktionerna har att göra med att coronavirusläget försämrats i vårt land.

Under det senaste dygnet har 645 nya coronavirusfall registrerats i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.

Det här är en dyster siffra med tanke på att rekordet för flest nya fall under ett dygn slogs i fredags. Då var antalet nya fall 720 till antalet.

På lördagen hade åtminstone 84 kommuner registrerat nya fall. Flest nya fall har registrerats i Helsingfors (195 stycken), Vanda (87 stycken) och Esbo (53 stycken).

Under de senaste två veckorna har 1 909 fler fall registrerats jämfört med den tidigare tvåveckorsperioden.

Diskussion om artikeln