Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug repade sig efter tidigt fall och försvarade VM-guldet – Krista Pärmäkoski tappade tätkontakten redan på klassiska delen

Från 2021
Uppdaterad 27.02.2021 17:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Frida Karlsson och Therese Johaug åkte ihop - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Therese Johaug var favoriten som höll i damernas skiathlon. Ett fall gjorde att hon tappade kommandot i början av loppet men till slut var norskan ändå helt överlägsen. Krista Pärmäkoski hade en jobbig tävling och tappade nästan två minuter på Johaug.

Therese Johaug var den största guldfavoriten när damerna skulle göra upp om medaljer i skiathlon, och hon inledde sitt VM på samma sätt som hon avslutade för två år sedan – som mästare.

Johaug gjorde precis som förväntat och tog initiativet direkt från start, men vägen mot VM-guldet blev inte spikrak. Vid den första varvningen blev det stökigt då Johaug och Frida Karlsson krokade ihop med varandra och föll.

Johaug var ändå snabbt uppe på benen igen och hittade rytmen, medan Karlsson även bröt en stav och tappade mycket mark.

– Jag förstod inte riktigt vad som hände, vi krokade bara ihop men jag blev inte stressad av fallet, säger Johaug till NRK.

Det dröjde inte speciellt länge innan Johaug var tillbaka i täten och drog tillsammans med Ebba Andersson. Duon hade en ledning på nio sekunder när de kom in till skidbytet och när de sedan gick över till fristil avgjordes guldkampen.

Andersson klarade inte av att följa när Johaug satte i väg i ett ursinnigt tempo, och norskan fick göra sitt eget lopp mot ett nytt VM-guld.

– Nu är jag väldigt lättad, det var varit stora förväntningar. Jag visste att jag kunde vinna om jag hade en bra dag men man ska också göra jobbet, säger Johaug.

Frida Karlsson lyckades också komma tillbaka efter fallet och på fristilsdelen åkte hon i fatt Ebba Andersson. Svenskorna gjorde sedan upp om de två resterande medaljerna och på målrakan var Karlsson starkare och knep silvret.

Pärmäkoski långt efter

I två av de tre senaste mästerskapen har Krista Pärmäkoski kammat hem en medalj i skiathlon men på de utmanande banorna i Oberstdorf hade hon inget med tätstriden att göra.

Pärmäkoski tappade nästan 30 sekunder redan på den klassiska delen och låg på tionde plats vid skidbytet, men i fristil tappade hon ytterligare och fick nöja sig med en trettonde plats. Finländskan förlorade en spurtstrid mot Julia Stupak och Anne Kjersti Kalvå.

– Det var en tung tävling och lite läskigt att åka utför då banorna var isiga. Jag hade nog hoppats på en bättre prestation. Höjden påverkar inte längre men det blev en sådan tävling, säger Pärmäkoski till Yle.

Bakom Pärmäkoski var Laura Mononen näst bästa finländska med sin 20:e plats. Vilma Nissinen var 22:a dam medan Johanna Matintalo slutade på 30:e plats.

Resultat, skiathlon 7,5+7,5 km:

1. Therese Johaug NOR 38.35,5
2. Frida Karlsson SWE +30,0
3. Ebba Andersson SWE +30,2
4. Teresa Stadlober AUT +1.11,4
5. Charlotte Kalla SWE +1.12,1
6. Marie Helene Fossesholm NOR +1.15,6
------------
13. Krista Pärmäkoski FIN +1.53,4
20. Laura Mononen FIN +2.59,3
22. Vilma Nissinen FIN +3.12,0
30. Johanna Matintalo FIN +4.01,1

Diskussion om artikeln