Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s representanthus gav grönt ljus för massivt coronapaket – ärendet står nu inför tight omröstning i senaten

Från 2021
Joe Biden står vid ett podium och talar.
Bildtext Joe Bidens coronastödpaket tog ett steg framåt - men kommer det ända i mål så som det nu är uppglagt?

Det massiva coronastödpaket som demokraterna och Joe Biden lagt fram tog i dag ett steg framåt, då USA:s representanthus röstade för paketet på 1 900 miljarder dollar. Rösterna i det demokratledda representanthuset föll 219 för och 212 emot, och ärendet går nu vidare till senaten.

Paketet består bland annat av direktutbetalningar till familjer, arbetslöshetsunderstöd och understöd för företag. Men det ska också finansiera vaccinering och sjukvårdsmateriel.

Samtliga republikaner röstade emot paketet, och två demokrater lämnade också partilinjen och gick emot det.

Röstningen gick av stapeln bara dagar efter att USA nådde en ny, grym milstolpe: En halv miljon coronarelaterade dödsfall.

Prislappen för stor enligt republikanerna

Ärendet går nu vidare till senaten, där maktfördelningen är 50 demokrater mot 50 republikaner. Vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten.

Inga republikanska senatorer antas rösta för stödpaketet med hänvisning till dess omfattning.

– Vi vet redan vad som är den bästa stimulansplanen. Det är att återöppna vår ekonomi fullt ut, sa minoritetsledare Kevin McCarthy under en presskonferens i går, enligt NPR.

Senaten har drygt två veckor tid på sig att göra ändringar i paketet innan de federala arbetslöshetsersättningarna som för tillfället är i kraft går ut.

För att paketet ska godkännas krävs nu alltså att samtliga demokrater ställer sig bakom det.

– Jag vet att en del av kongressen anser att vi redan gjort tillräckligt för att hantera krisen i det här landet. Det anser inte jag. Jag ser ett enormt lidande, sa Biden då han presenterade förslaget tidigare i februari.

Näst största stödpaketet i historien

Paketet innehöll ursprungligen också en höjning av minimitimlönen från 7,25 till 15 dollar. Den nuvarande minimilönen togs i bruk åt 2008.

Det förslaget ser ändå ut att slopas efter att det bedömts som grundlagsvidrigt. Enligt den senatstjänsteman som granskar lagförslagens grundlagsenlighet går det emot konstitutionen att inkludera reformen i stödpaketet.

Stödpaketet är det näst största i USA:s historia. Störst är det paket på två biljoner – eller 2 000 miljarder – dollar som klubbades igenom i början av pandemin för ett år sedan.

Källor: AP, Reuters, NPR