Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stort och överraskande bakslag för Samlingspartiet: Kirsi Piha drar sig ur kampen om borgmästarposten i Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 27.02.2021 20:19.
Kokoomuksen Kirsi Piha valokuvattiin Kirjailijanpuistossa Töölössä helmikuun 2021 alussa.
Bildtext Kirsi Piha hoppar av kampen om borgmästarposten i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiets borgmästarkandidat Kirsi Piha drar sig ur kampen om borgmästarposten i Helsingfors. Piha gav sig in i borgmästarkampen i början av februari, men meddelar nu att hon drar sig ur.

Hon ställer inte heller upp i vårens kommunalval.

Piha meddelar om beslutet på sin egen hemsida. Hon kallar det för ett personligt misslyckande.

– Det är med tungt hjärta jag meddelar det här, för inom mig slår fortsättningsvis ett helsingforsiskt världsförbättrarhjärta, skriver Piha i sitt inlägg.

Piha skriver att hon inte anser sig kunna representera hela den bredd av värderingar som i nuläget finns inom Samlingspartiet.

– För närvarande finns det en reell risk att jag inte har de förutsättningar som krävs för att lyckas som samlingspartistisk borgmästare, skriver hon.

Hon säger också att beslutet också var särskilt svårt att fatta eftersom det nu orsakar Samlingspartiet i Helsingfors och dess kandidater huvudvärk.

I inlägget skriver hon också att hon varken ställer upp på några intervjuer eller kommenterar beslutet ytterligare.

Oklart om Wille Rydman ställer upp igen

Piha meddelade den första februari att hon ställer upp som borgmästarkandidat, och utsågs sedan efter att ha vunnit en omröstning mot Wille Rydman med 67 röster mot 34.

Wille Rydman kommenterar inte ännu ifall han kommer att försöka bli partiets borgmästarkandidat på nytt, då Yle Uutiset frågar honom.

Piha är tidigare riksdagsledamot och europaparlamentariker. År 2003 lämnade hon riksdagen och rikspolitiken, men satt fortfarande i Helsingfors stadsfullmäktige under perioden 2004–2008.

Piha är delägare i kommunikationsbyrån Ellun Kanat, som hon också varit med om att grunda.

Sittande borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) har meddelat att han inte ställer upp för omval.

Orpo besviken

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skriver att han är besviken över Pihas beslut i ett inlägg på Twitter.

– Kirsis beslut är en besvikelse. Samlingspartiet i Helsingfors letar nu efter en ny borgmästarkandidat. Samlingspartiet har en stark lista i Helsingfors och valarbetet fortsätter.

Orpo kommenterar också partiets värderingar, som Piha kallar för splittrade, genom att säga att partiet fortsättningsvis jobbar för de värderingar de alltid jobbat för.

Nytt distriktsmöte inom de närmaste veckorna

Samlingspartiets fullmäktigegrupps ordförande Daniel Sazonov säger att Piha hade partiets fulla stöd för sin kampanj.

– Hon har helt tydligt fattat beslutet privat, och redogör för orsakerna på sin blogg. Jag kan inte berätta mer om dem, säger Sazonov i en intervju för Yle Uutiset.

Sazonov säger att Piha valdes med klar majoritet under distriktsmötet.

Nu behöver partiet en ny kandidat å det snaraste, säger Sazonov. Han uppmanar nu alla som tidigare funderat men tackat nej till en eventuell kandidatur att överväga att ställa upp. Det funderar han också själv på att göra, uppger han för Yle Uutiset.

– Jag hoppas att också exempelvis Sari Sarkoma, Pia Pakarinen och Juhana Vartiainen tänker på det, säger Sazonov.

Också känd matinfluerare drar sig ur vårens val

Under lördagseftermiddagen meddelade också matinflueraren och kocken Hanna Gullichsen att hon inte längre ställer upp för Samlingspartiet i kommunalvalet.

Gullichsen grundar sitt beslut på uttalanden från partikollegor under den senaste veckan, som enligt henne går emot partiets värderingar på ett oförlåtligt sätt.

– Uttalanden som är avsedda att kränka grupper av människor hör inte hemma i ett bildat parti, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Hon redogör ändå inte för exakt vilka uttalanden hon syftar på.

Yle Uutiset har intervjuat Daniel Sazonov och Wille Rydman. Delar av artikeln bygger således på Yle Uutisets artikel Kirsi Piha luopuu Helsingin pormestariehdokkuudesta, valtuustoryhmän puheenjohtaja Sazonov: "Hänellä oli kokoomuksen piirin vankka tuki" skriven av Anna Näveri.