Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora demonstrationer mot coronarestriktioner i Dublin och Köpenhamn – fyrverkeripjäser avfyrades mot polisen

Från 2021
En demonstrant står vänd mot polisen.
Bildtext Gruppen som går under namnet "Men in black" ordnade också demonstrationer mot coronarestriktioner och användning av munskydd den 23 januari.
Bild: Mads Claus Rasmussen / EPA

I går kväll fylldes gatorna i Irlands huvudstad Dublin av hundratals personer som protesterade mot landets coronarestriktioner. Demonstrationen blev snabbt våldsam.

Demonstranterna skrek slagord om restriktionerna och sköt med fyrverkeripjäser mot polisen. Polisen har gripit över 20 personer och tre poliser skadades under demonstrationen.

Irlands regeringschef har fördömt demonstranternas beteende.

I Irland pågår landets tredje nedstängning på grund av coronaviruset. Den är i kraft åtminstone fram till april.

Demonstrationer också i Köpenhamn

I Danmark har flera demonstrationer genomförts av en grupp som kallar sig "Men In Black". Gruppen motsätter sig coronarestriktioner och användning av munskydd.

Även i Köpenhamn skreks under lördag kväll slagord om coronarestriktionerna och fyrverkeripjäser avfyrades.

Polisen i Köpenhamn uppger att de cirka 1 200 personer som protesterade i allmänhet var lugna, men arresterade ändå åtta personer som bland annat misstänks för brott mot fyrverkerilagen och för att ha använt våld mot polis.

Danmark har haft något av de strängaste coronarestriktionerna i Norden, men nu ser läget ljusare ut och landet går nu in för att luckra upp vissa restriktioner från och med måndag.

Diskussion om artikeln