Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Coronahundarna kommer inte få jobb vid gränsen - tullen har tränat hundar i flera månader förgäves

Från 2021
Koronakoira lentokentällä.
Bildtext Slutnosat för coronahunden Valo.
Bild: Matti Myller / Yle

Det var meningen att tullen skulle få permanent hjälp av så kallade coronahundar som kan nosa sig till coronasmittade personer vid gränskontrollerna. Nu riskerar hundarna bli arbetslösa i och med en förändring i lagen om smittsamma sjukdomar, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

I maj ifjol började Tullen träna egna coronahundar så att hundarna skulle vara klara för gränsarbete då en uppdaterad smittskyddslag träder i kraft.

Skolningen började i samförstånd med Social- och hälsovårdsministeriet, som ännu i slutet av januari nämnde hundarna i samband med arbetet med den nya smittskyddslagen.

När uppdateringen av lagen började gälla i slutet av februari hade coronahundarna sedan plötsligt plockats bort ur paragraf 89 som handlar om förebyggande coronabekämpning.

Anni Virolainen-Julkunen, medicinalråd på Social- och hälsovårdsministeriet, säger till Helsingin sanomat att det här beror på att det inte finns tillräckliga bevis på att hundarna verkligen känner igen då en människa smittats av coronaviruset.

Virolainen-Julkunen är också orolig för att hundarna skulle skapa en falsk trygghetskänsla.

Tullen förbryllad

Tanken var att hundarna skulle användas vid gränskontrollerna så att alla resenärer inte skulle behöva coronatestas.

Det var ändå meningen att hundarna skulle ingå i en större helhet av smittspårandet.

“Hundarna var tänkta som ett stöd, precis som spårningsappar och formulär. När det handlar om att hitta coronasmittade bland miljoner resenärer, är allt som är bättre än en gissning ett steg i rätt riktning” säger Mikko Grönberg vid Tullens bevakningsavdelning till Helsingin Sanomat.

Coronahundarna blev världskända då de testades på Helsingfors Vanda flygplats i september.

Som det ser ut nu kommer hundarna Kössi, Miina och E.T jobba kvar på flygplatsen till slutet av juni, då deras arbetskontrakt tar slut.

Diskussion om artikeln