Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland har liten skrällchans efter lyckade insatser i backen – ligger en minut bakom trean Japan

Från 2021
Uppdaterad 28.02.2021 12:22.
Ilkka Herola i luften.
Bildtext Ilkka Herola hoppade 101,5 meter i backmomentet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trea av fyra finländare hoppade över förväntat i lagtävlingens backmoment och Finland är inte helt uträknat ur medaljkampen. Men för att det ska bli finländska glädjescener i eftermiddag krävs panginsatser i skidmomentet.

Finland hörde inte till de främsta medaljkandidaterna i lagtävlingen i nordisk kombination, och för att den blåvita kvartetten skulle ha någon möjlighet att utmana de främsta lagen krävdes ett lyckat backmomentet.

Det fick också det finländska laget till tre fjärdedelar. Perttu Reponen, Eero Hirvonen och Ilkka Herola gjorde perfekta hopp medan Otto Niittykoskis insats var en liten besvikelse.

VM-debutanten Reponen flög 97 meter medan Hirvonen gjorde en av sina bättre backinsatser och landade vid 95,5 meter. VM-silvermedaljörer Herola slog i sin tur till med 101,5 meter.

Otto Nittykoski förbättrade med över tio meter jämfört med provomgången men lyckades inte matcha sina lagkamraters hopplängder. Niittykoski landade vid 89 meter och var inte nöjd.

– Hoppandet känns bra men jag flyger inte så långt som förväntat. Jag vet inte vad det beror på. Jag hoppas kunna hänga på någon åkare i skidmomentet, säger Niittykoski.

När skidmomentet startar på eftermiddagen går det finländska laget ut i spåret som femma. Laget tvingas jaga för att nå en pallplacering och man har en minut upp till trean Japan och 55 sekunder till fyran Norge.

– Allt är möjligt, vi får se hur det går, säger Herola.

Österrike leder inför skidmomentet och startar 25 sekunder före det tyska laget.

Resultat backmomentet:

1. Österrike
2. Tyskland +0,25
3. Japan +0,30
4. Norge +0,35
5. Finland +1,30
6. Frankrike +1,54

Diskussion om artikeln