Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har anlänt till ett fångläger i Vladimir, enligt ryska medier

Från 2021
Uppdaterad 28.02.2021 14:48.
Alexej Navalnyj stående i en glasbur i rättssalen i Moskva.
Bildtext Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i rätten i Moskva 20.2.2021.
Bild: Sefa Karacan / AOP

Ryska medier uppger att den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har anlänt till ett fångläger i Vladimir, cirka 200 kilometer öster om Moskva, för att avtjäna sitt fängelsestraff.

Bland annat de ryska statliga nyhetsbyråerna TASS och Ria Novosti uppger att Navalnyj nu anlänt till ett fångläger och hänvisar till ett uttalande från organisationen som företräder fångars rättigheter.

Enligt rysk lag ska Navalnyj avtjäna sitt straff nära Moskva, men några av hans anhängare misstänkte att lagen inte skulle följas i det här fallet och att han skulle föras längre bort från huvudstaden.

Den villkorliga dom som tidigare utfärdats mot Navalnyj omvandlades till ovillkorligt straff – 3,5 år i fängelse – i början av februari.

Eftersom Navalnyj redan tidigare suttit i husarrest i ungefär ett år, kommer han att sitta inspärrad i drygt två och ett halvt år.

EU:s utrikesministrar enades på måndag om att EU kommer att införa nya sanktioner mot Ryssland på grund av landets brott mot mänskliga rättigheter. En anledning till de nya sanktionerna är behandlingen i fallet Navalnyj.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har krävt att Ryssland friger Navalnyj och anser att domen mot honom saknar grund.

Källa: AFP, STT