Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Partiveteranen Kimmo Sasi om läget i Samlingspartiet: ''I dagsläget är partiet i kris, men inte på lång sikt''

Från 2021
Bild på man i glasögon och brun jacka.
Bildtext Kimmo Sasi tror inte att partiet är i kris på lång sikt eftersom städerna växer och således bygger upp för att väljarunderlaget ökar.
Bild: Markku Rantala / Yle

Kirsi Pihas besked om att hon drar sig ur kampen om borgmästarposten i Helsingfors rörde om i den samlingspartistiska grytan. Dels står partiet nu inför att snabbt hitta en ny kandidat, dels verkar partiets linje vara otydlig för många.

Partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Kimmo Sasi säger att läget nu är svårt för Samlingspartiet i Helsingfors som måste hitta en bra borgmästarkandidat.

Enligt honom finns det ändå inga direkta, interna stridigheter inom partiet. Han betonar att bland annat Wille Rydman lojalt stödde Piha, trots att han förlorade omröstningen om partiets kandidatutnämning mot henne tidigare i februari.

– Debattklimatet överraskade nog henne och det är jag överraskad över, säger Sasi.

Genomgår partiet en identitetskris?

På frågan om huruvida partiet genomgår någon form av identitetskris är Sasi kluven.

Enligt honom har partiet ett klart budskap - ansvarsfull ekonomi. Men resten av frågorna är enligt Sasi litet öppna.

– Det finns utan vidare utrymme för högerliberala tankar. Man är ekonomiskt liberal men ifall man ska vara liberal i andra frågor är litet otydligt.

Han säger att partiet förvisso i dagsläget är i kris, men betonar att det inte är fråga om någon nationell kris på lång sikt.

– Städerna växer och utbildningsnivån ökar. Budskapen om ekonomin är ett bra budskap, men nu under coronakrisen är det något som inte drar.

Enligt honom har det faktum att understödet inte ökat medan partiet är i oppositionsställning har lett till en viss nervositet, och dessutom saknas ledningen för tillfället, enligt honom.

– Alla måste lita på ordförande och hans budskap ska vara tydliga i de viktigaste frågorna i politiken.

Lepomäki ställer upp i kommunalvalet trots allt

Vem som efterträder Kirsi Piha som Samlingspartiets borgmästarkandidat är inte ännu klart, och enligt Sasi ökar nog trycket nu på sittande borgmästare Jan Vapaavuori.

Vapaavuori har tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval.

I dag meddelade partiets vice ordförande och riksdagsledamot Elina Lepomäki att hon ställer upp i kommunalvalet trots allt.

Lepomäki fick femte mest röster i riksdagsvalet år 2019.

Orpo: Piha lämnades inte ensam

Innan Kirsi Piha meddelade om beslutet att inte längre ställa upp hade hon hamnat i ordkrig med en del kandidater från partiets högerfalang.

I blogginlägget där hon meddelade att hon inte ställer upp framgick det att en orsak är partiets värderingar. Hon har inte kommenterat beslutet sedan dess.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo försäkrar i en intervju för Yle Uutiset att Kirsi Piha inte lämnades ensam inom partiet, och han säger att han diskuterade med henne innan hon valde att säga upp sin kandidatur. Exakt vad de talade om berättar han inte.

– Kirsi Piha har själv uppgett sina orsaker, mer än så vet jag inte. På ett allmänt plan är jag orolig för hurdan diskussion som förs på Twitter och sociala medier: Man använder sig av ett sårande språk, rör sig i gråzonen för rasism och talar illa om människor och deras åsikter.

Enligt Orpo borde man nu fästa uppmärksamhet vid det särskilt inför kommunalvalet.

Kimmo Sasi intervjuades av Simon Karlsson.

Diskussion om artikeln