Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brutna stavar och ”patetiska insatser” – Finland chanslöst i lagtävlingen i nordisk kombination, Norge tog överlägsen seger

Från 2021
Eero Hirvonen och Ilkka Herola.
Bildtext Eero Hirvonen och Ilkka Herola.
Bild: Lehtikuva

En minut upp till pallen. Omöjligt? Ingalunda. Men den här gången blev det inte en medalj. Inte ens silverhjälten Ilkka Herola klarade av att rädda läget då Finland halkade efter från start i lagtävlingen.

Femma. Femma. Femma.

Där Finlands resultatrad i lagtävlingar i nordisk kombination de tre senaste VM-tävlingarna. Den här gången fanns det ändå förväntningar om en bättre placering, till och med medalj, då de finska deltagarna hade en hyfsat bra dag i backen.

Avståndet upp till en medalj var en minut inför skidmomentet. Men de fyra lagen före Finland – Österrike, Norge, Tyskland och Japan – tänkte inte låta finländarna blanda sig i tätstriden.

Farten skruvades upp från start. Otto Niittykoski, som körde första sträckan för Finland, kunde inte svara. Perttu Reponen klarade inte heller av att knappa in på försprånget under sin andra etapp. Tvärtom tappade han mark.

Efteråt förklarade han varför.

– Min stav gick av just före den långa stigningen. Så jag fick köra upp för halva uppförsbacken med en stav. Jag vet inte vad som hände, den träffade väl fransmannen jag åkte med eller något. Där tappade jag tyvärr många sekunder, säger Reponen i tv-intervjun.

Miraklet uteblev

Då Ilkka Herola åkte ut på den tredje sträckan var avståndet upp till pallen redan en minut och knappt 50 sekunder. Det kunde inte ens säsongens vassaste längdåkare hämta upp.

– Det skulle ha krävts att någon av förhandsfavoriterna skulle ha misslyckats för att Finland skulle ha haft medaljchans i dag, konstaterar kommentator Mikael Oivo.

– Det som ändå är glädjande att se är att Eero Hirvonen verkar vara i form, kompar experten Matias Strandvall.

Eero Hirvonen ser allvarlig ut.
Bildtext Eero Hirvonen.
Bild: Tomi Hänninen

Hirvonen, som tvingades stå över den individuella tävlingen på fredagen på grund av en handledsskada, förde Finland i mål som femte lag.

– Handleden kände jag inte av alls, men nog var det en patetisk insats. Jag har inte kunnat träna på en ganska lång stund nu så jag får skylla på det. Hoppas det lossnar nu med tanke på de kommande tävlingarna, säger Hirvonen själv.

Guldstriden avgjordes i sin tur i samband med den andra växlingen. Norge tog då kommandot och körde i slut i mål klart snabbare än någon annan konkurrent.

Österrike, som inledde skidmomentet som första lag, fick nöja sig med ett brons bakom också Tyskland.

Resultat:

1. Norge 43.57,7
2. Tyskland +42,7
3. Österrike +49,1
4. Japan +2.13,4
5. Finland +2.38,7
(Otto Niitykoski, Perttu Reponen, Ilkka Herola, Eero Hirvonen)
6. Frankrike +2.54,4
7. Italien +3.25,4
8. Tjeckien +4.21,3
9. USA +5.16,1
10. Ryska skidförbundet +8.27,7

Diskussion om artikeln