Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wille Rydman ställer inte upp som borgmästarkandidat – stöder Juhana Vartiainen

Från 2021
henkilökuva
Bildtext "Jag är osäker på ifall jag på så här kort varsel och i ett så här känsligt läge skulle kunna svetsa samman Samlingspartiet på ett sådant sätt som nu behövs", skriver Rydman i ett inlägg på Facebook.
Bild: Mikko Koski / Yle

Jakten på en ny borgmästarkandidat fortsätter för Samlingspartiet i Helsingfors. Nu meddelar Wille Rydman att han inte kommer att ställa upp som partiets borgmästarkandidat.

Riksdagsledamoten och stadsfullmäktigeledamoten meddelar om sitt beslut i ett inlägg på Facebook.

– Samlingspartiets borgmästarutnämning har varit en pinsamt kaotisk process. Det kommer man inte i från, inleder han.

Han betonar vikten av att nu se framåt, eftersom kommunalvalet nu står för dörren.

– Alla vet att Samlingspartiet har inre konflikter. Det har alla partier, och i Samlingspartiets fall är det inte i den värsta ändan. Det kan ändå erkännas att Samlingspartiet inte lyckats sköta sina smärtpunkter så bra.

Rydman ställde upp men förlorade mot Kirsi Piha i Samlingspartiet i Helsingfors kandidatutnämning. Han förklarar att han till en början ställde upp trots att han visste att Vapaavuoris stövlar är stora att fylla.

– Jag är osäker på ifall jag på så här kort varsel och i ett så här känsligt läge skulle kunna svetsa samman Samlingspartiet på ett sådant sätt som nu behövs. Misstanken om att jag inte kan göra det är så pass stark att jag ser att det är bäst att jag inte nu ställer upp, skriver han.

HS: Vartiainen intresserad av posten

Rydman uppger att beslutet också bottnar i att hans riksdagsledamotskollega Juhana Vartiainen enligt hans uppfattning är intresserad av borgmästarutnämningen.

Han säger också att han tror att Vartiainen har bättre förutsättningar för att lyckas lotsa partiet till valseger i vårens val, och därmed stöder han honom.

– Under de senaste sex åren har jag samarbetat väldigt tätt med Juhana och jag är fullkomligt övertygad om att han skulle bli en strålande borgmästare i Helsingfors.

Juhana Vartiainen har inte ännu avgjort ifall han ställer upp, men i en intervju för tidningen Helsingin Sanomat uppger han att han eventuellt är intresserad av att ställa upp som borgmästarkandidat, och säger att han meddelar hur han gör inom de närmaste dagarna.

Diskussion om artikeln