Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är VM-banorna i Oberstdorf för korta? Finländska tränaren arg på Fis: "Jag fattar ingenting"

Från 2021
Uppdaterad 28.02.2021 22:49.
Petter Kukkonen ser allvarlig ut.
Bildtext Petter Kukkonen.
Bild: Lehtikuva

Finlands chefstränare i nordisk kombination, Petter Kukkonen, är igen i luven på Internationella skidförbundet Fis. Nu handlar det om längden av Oberstdorfs VM-bana för nordisk kombination – som enligt Kukkonen är betydligt kortare än lovat.

Det är inte första gången som Kukkonen ger sig på Fis. I december fick tränaren en muntlig varning av förbundet, efter att han talat om manipulering av hoppdräkter med disktrasor och tvättsvampar i kalsongerna.

Nu handlar Kukkonens klagomål om något helt annat. De finländska idrottarnas mätningar visar att VM-banan för nordisk kombination är för kort.

På lördagen avslöjade Kukkonen att man mätt att tävlingsslingan i Oberstdorf endast är 2,25 kilometer lång, trots att det officiella måttet är 2,5 kilometer.

Det betyder att skidmomentet på 10 kilometer i nordisk kombination egentligen bara är 9 kilometer långt. Det gör en betydande skillnad för en idrottare som Ilkka Herola, som hör till fältets vassaste skidåkare.

Fis klargjorde ändå för den blåvita chefstränaren att banans officiella mått är korrekta.

– Flera lag har stöttat oss. De har mätt samma sak med sina egna gps-apparater. Rutten är helt klart för kort, slår Kukkonen fast för Yle Urheilu på söndagen.

”Typiskt Fis”

I söndagens lagtävling blev Finland femma. Nästa gång tävlar man på torsdag, då individuellt i den stora backen följt av just 10 kilometer i spåret.

– Den här banfrågan hade ingen skillnad i dag, men jag funderar förstås på torsdagen. Ilkka Herola kämpar då igen om medalj, och även våra andra killar har chans till topprestationer. Vi vill ändra på den här saken, enligt reglerna borde man skida hela distansen.

Kukkonen ser ingen orsak till att åka på för korta banor. Men dialogen med Fis har inte varit särskilt konstruktiv.

– De har informerat om att banan är av rätt längd, punkt slut. Jag tycker att den här verksamhetskulturen är vad Fis representerar. Jag undrar vad det här handlar om, frågar sig Kukkonen.

– Fis sköter idrottens jämlikhet på ett mycket konstigt sätt, och håller fast vid reglerna. Personligen förstår jag det inte alls.

Diskussion om artikeln