Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New Yorks guvernör Andrew Cuomo medger opassande beteende mot kvinnor – riskerar att avsättas efter utredning

Från 2021
Uppdaterad 01.03.2021 06:26.
Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo medger för första gången att han har betett sig på ett opassande sätt mot kvinnliga medarbetare.
Bildtext Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo medger för första gången att han har betett sig på ett opassande sätt mot kvinnliga medarbetare.
Bild: Photo/Hans Pennink

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo har för första gången medgett att han kan ha betett sig mot kvinnor på ett sätt som kunde tolkas som "okänsligt och alltför personligt." Hans medgivande kom efter att två kvinnliga medarbetare hade anklagat honom för sexuella trakasserier, vilket har utlöst en opartisk utredning.

Andrew Cuomo som har lett delstaten New York i tio år, medger alltså för första gången att det finns anledning att utreda honom för sexuella trakasserier.

Cuomo försökte låta ångerfull i ett uttalande, där han ändå inte direkt erkände att han hade gjort sig skyldig till de allvarliga trakasserier han anklagas för.

– Jag inser nu att mitt beteende kan ha varit för okänsligt eller personligt och att en del av mina kommentarer kan ha uppfattats på ett sätt som jag inte avsåg.

– Jag erkänner att en del av det jag har sagt har missuppfattats som oönskad flirt. Jag är verkligt ledsen över det, konstaterade Cuomo.

Andrew Cuomo är en av USA:s mest kända guvernörer och han höjde sin profil ytterligare under coronapandemin som drabbade delstaten New York särskilt hårt i fjol våras.

Han har också fått hård kritik för att han har försökt dölja hur många som dog av coronaviruset på äldreboenden i New York. Cuomo gav under den värsta perioden av pandemin order om att smittade äldre personer skulle vårdas på äldreboenden för att ge rum åt andra patienter på överfulla sjukhus.

Det anses ha bidragit till det stora antalet avlidna på äldreboenden i delstaten, något som Cuomos administration också försökte dölja.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo
Bildtext Andrew Cuomo höjde sin profil i fjol våras då han gav regelbundna presskonferenser om coronaläget i sin delstat
Bild: /All Over Press

Partikamrat överser utredning

Demokrater och republikaner i New Yorks huvudstad Albany har kommit överens om att delstatens justitieminister Letitia James ska inleda en utredning om Cuomos beteende, trots att hon har varit hans politiska bundsförvant

Cuomo har också motvilligt gått med på att James överser utredningen. Hon har sagt att hon kommer att anlita en opartisk advokatbyrå och att hon måste få befogenheter att kalla in vittnen.

– Det här är inte ett ansvar som vi tar lätt på, sade James som inte är politiskt beroende av Cuomo eftersom hon har valts till sin post av väljare i New York.

Utredningen blev oundviklig efter att ett andra vittne trädde fram förra veckan.

Den 63 år gamla guvernörens 25-åriga medarbetare Charlotte Bennett sade i en intervju för The New York Times att Cuomo hade ställt opassande frågor om hennes sexliv och om hon någonsin hade haft samlag med äldre män.

Bennet sade att hon uppfattade frågorna som en invit till ett förhållande.

Före det hade en annan medarbetare hävdat att Cuomo försökte kyssa henne och att han hade kommenterat hennes utseende.

Inget stöd bland demokrater

Demokrater både i och utanför New York medger att en utredning behövs och de har därför låtit bli att stöda den allt mer politiskt isolerade guvernören, som länge har hyst planer på en presidentvalskampanj.

Det är i det här skedet uteslutet, för risken är stor att han avsätts.

New Yorks demokratiska senatorer Charles Schumer och Kirsten Gillibrand, har stött kraven på en utredning om deras långvariga bundsförvant.

Det samma gör Vita huset och president Joe Biden, konstaterade taleskvinnan Jen Psaki.

– Det måste utföras en oberoende utredning om anklagelserna och det borde göras så snabbt som möjligt.

Källor: AP, The New York Times

Diskussion om artikeln