Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The Crown och Nomadland de stora vinnarna när Golden Globe-priserna delades ut

Från 2021
En bild av en Golden Globe-statyett.
Bildtext I år delades de prestigefyllda Golden Globe-priserna ut virtuellt.
Bild: AFP / Lehtikuva

I år delades Golden Globe-priserna ut i en virtuell ceremoni och i undantagsfall på två platser - Los Angeles och New York. De stora vinnarna blev den brittiska dramaserien The Crown och filmen Nomadland.

The Crown, som skildrar livet i brittiska kungahuset, vann priset för bästa tv-serie i dramakategorin. Därtill vann The Crown kategorierna bästa skådespelare, bästa skådespelerska och bästa kvinnliga biroll i kategorin drama tv-serie.

Emma Corrin tilldelas priset bästa skådespelerska i kategorin drama-tv-serie.
Bildtext Här tar Emma Corrin, som spelar prinsessan Diana i The Crown, emot priset som bästa skådespelare i drama-tv-serie.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nomadland kammade hem priset för bästa dramafilm och regissören bakom Nomadland, Chloé Zhao, vann priset som bästa filmregissör.

Filmen handlar om den åldrande amerikanska arbetarklassen, som inte längre har råd med bostäder. De bor i sina bilar och reser runt i landet i strävan efter säsongsarbete.

Nomadlands framgångar under Golden Globe-galan stärker filmens aktier inför den kommande Oscarsgalan, rapporterar AFP.

Boratuppföljaren var bästa komedifilm

Sacha Baron Cohens senaste Boratfilm, en uppföljare till filmen från år 2006, tilldelades priset för bästa komedi eller musikal.

Baron Cohen tilldelades också priset som bästa skådespelare i musik- eller komedifilm för sin roll som Borat Sagdijev.

En ung man i paraduniform ser uttryckslöst fram förbi kameran.
Bildtext Josh O’Connor, som här porträtterar prins Charles i tv-serien The Crown, fick motta priset som bästa skådespelare i kategorin drama-tv-serie.
Bild: Des Willie / Netflix

Sällsynt med finländska nomineringar

Endast två finländska filmer har fått en officiell Golden Globe-nominering genom tiderna. Det var Erik Blombergs film Den vita renen (1952) som vann i kategorin Bästa film på ett främmande språk år 1956 och Klaus Härös film Fäktaren (2015).

Den finländska filmen Metsäjätti anmäldes i år till Golden Globe i flera kategorier, men lyckades inte bli officiellt nominerad.

Bästa icke-engelskspråkiga film blev i år koreanska Minari.