Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läs vår direktrapport: Regeringen konstaterade att undantagsförhållanden råder – förslaget om hur restaurangerna ska stängas till riksdagen

Från 2021
Uppdaterad 01.03.2021 14:15.
Svenska Yle live: Regeringen utlyser undantagsförhållanden - Spela upp på Arenan

Undantagsförhållanden råder nu i Finland. Det konstaterade statsrådet i samverkan med republikens president på måndagen. Undantagsförhållandena börjar gälla omedelbart och är i kraft tillsvidare.

Undantagsförhållandet innebär att det blir möjligt att reglera restaurangers och krogars verksamhet. Regeringen har gett vidare ett lagförslag till riksdagen som innebär att restaurangerna måste stänga tillfälligt i tre veckor från och med den 8 mars.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) höll en presskonferens om läget på måndagseftermiddagen.

På presskonferensen medgav Marin att kommunikationen varit rörig gällande om till exempel gym ska stänga eller inte.

– Jag ber om ursäkt för att det för tillfället rekommenderas olika saker och för att företagarna inte vet vad de ska göra. Det är i slutändan regionförvaltningsverket som fattar beslut. Situationen diskuteras i dag, och vi informerar mera om saken i morgon, sa Marin.

Statsminister Sanna Marin (till vänster) och arbetsminister Tuula Haatainen vid regeringens presskonferens. Båda har munskydd på sig och de står vid varsitt talarpodium.
Bildtext Marin och Haatainen på presskonferensen.
Bild: Lehtikuva

Du kan se konferensen simultantolkad till svenska i efterhand i början av artikeln.

Här kan du följa vår liverapportering från pressinfot:

Diskussion om artikeln