Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tredje statsmakten – ett mediekritiskt program som utmanade Svenskfinland med viftande händer och pappgris

Från 2021
Tredje statsmakten
Bildtext Heidi Finnilä och Barbara Savolainen i Tredje statsmakten, 2010
Bild: YLE / Jyrki Valkama

Tredje statsmakten var ett mediekritiskt program som sändes på Yle Fem 2009–2011 med redaktörerna Barbara Savolainen, Heidi Finnilä, Joakim Rundt och Lasse Grönroos.

Alla delar av Tredje statsmakten är nu återpublicerade på Arenan.

Det var den dåvarande faktachefen på Svenska Yle, Jens Berg som ville ha ett debattprogram med "två käringar i studion", berättar Barbara Savolainen när jag intervjuar henne i februari 2021.

Programmet tog journalistiken på stort allvar, men ansåg inte att journalistiken var så helig att man inte fick skämta om den.

Tredje statsmakten skämtade om det mesta och särskilt makthavare som hade gjort bort sig fick sig en känga. Mitt under diskussionerna promenerade animationsfiguren mediegrisen in i rutan och uttryckte sin åsikt och debatterna avslutades när grisklockan ringde.

Regissören Tii Ricks var med om att starta programmet och hade en stor roll i det visuella förverkligandet. Efter det första året flyttade hon till London och programmet regisserades sedan av andra regissörer på Yle.

Heidi Finnilä intervjuade och Barbara Savolainen höll i debatterna och ledde arbetsgruppen. Joakim Rundt och Lasse Grönroos var reportrar.

Dessutom visades Miiku Lehteläs intelligenta animationer om journalistiska frågor.

Poppis på finskt håll, utskällda på svenskt håll

Barbara Savolainen minns att den mesta skepsisen kom från kolleger, det var några som menade att hon nu förstörde för en fortsatt karriär inom journalistiken.

Barbara Savovalinen och Heidi Finnilä påpekar också att de fick mest kritik för att de viftade på armarna och visade miner i tv-studion där man av tradition skulle sitta stilla med seriöst ansiktsuttryck.

Leif Salmén
Bildtext Barbara Savolainen, Leif Salmén och grisen

Debattledaren tvingar och uppmuntrar deltagarna att prata. Hen skall ställa frågor där åsikter står mot varandra.

Och det hände inte att någon vägrade vara med!  Diskussionerna handlade inte bara om finlandssvenska frågor utan också om internationella. Tredje statsmakten tog upp feminism, Julian Assange, Chelsea Manning och frågor kring Palestina och hur journalister behandlar kvinnor.

Savolainen minns i synnerhet debatten mellan Gudrun Schyman och Jutta Zilliacus.

Två år av intensivt arbete, hur orkade gruppen?

– Det kom utskällningar, men det var också fartfyllt och belönande, tufft och hisnande, svarar Barbara Savolainen.

Nu med alla sociala medier är det svårare med debatter, funderar Barbara Savolainen. Svårt att uttrycka sina åsikter och att höra andra åsikter än de som finns i ens egen bubbla. Savolainen saknar fräcka, men humoristiska debatter.

Mediagrisen vs Heidi Finnilä
Bildtext Heidi Finnilä med grisen
Bild: Svenska YLE

Heidi Finnilä berättar om sin uppgift, som var att göra fem minuters hard core intervjuer i studion med olika mediepersoner. Hon minns i synnerhet när hon intervjuade Lenita Airisto, som blev upprörd och utbrast:

– Snälla lilla redaktörsflickan!

Heidi var då typ 42 år gammal.

– Ja, och sedan hade vi pressöversikt. På den tiden var alla tidningar i pappersform. Fingarna blev svarta av trycksvärtan när vi läste igenom dem för att hitta grejer att ta upp i pressöversikten, minns Heidi.

Tredje statsmakten var nog ett journalistiskt äventyr där vi blandade humor och blodigt allvar så till den grad att folk ibland blev lite upprörda.

I journalistikens kulisser

Lasse Grönroos gjorde inslag om diverse udda mediefenomen och om hur medievärlden fungerar bakom löpsedlarna.

– Jag gjorde bland annat besök till Jehovas vittnens högkvarter i Vanda där de trycker upp Vakttornet och Vakna! De här tidningarna har en upplaga på över 93 miljoner i hela världen och jag ville veta var den här enorma mängden till sist hamnar. De kan knappast dela ut dem alla genom dörrknackande och utdelning på järnvägsstationen?

Lasse Grönroos i Yle Fem-programmet Tredje Statsmakten, i studion med händerna i kors.
Bildtext Lasse Grönroos i studion

Också redaktionen för den anrika herrtidningen Jallu fick ett besök av Lasse Grönroos.

– På den tiden utkom Jallu ännu som papperstidning och den dåvarande chefredaktören berättade hur det går till när man sammanställer ett nummer och väljer ut bildserierna. Han berättade också om tidningens färgrika historia; från Urho Kekkonens älskarinna Tabe Slioors avslöjanden i tidningen 1961 till "äkta dofter" skrap-essens-experiment på tidningens sidor på 80-talet, minns Lasse.

Ett annat uppdrag Lasse minns väl var då han följde med på ett stort bryggeris gratis "öl-utflykt" med buss till ett lokalt bryggeri på smakprovning.

– Det snålades inte precis med bärs och smakutflykten fortsatte med öl- och whisky-provning på en förortspub med gott sortiment. Den samlade journalistkåren var ganska obekväm med att få kameran i ansiktet när de hävde i sig gratis sprit och efteråt fick jag en utskällning av en finsk kollega som sett inslaget. Han bad redan i bussen att han inte skulle synas på bilderna, vilket vi respekterade, men han var ganska förbannad. Jag fick i varje fall tack av producenten för att jag visade hur det går till.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln